Nume
Parola
Vizualizări: 4109
PREMII PENTRU PROMOVAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN MASS-MEDIA
Chisinau, 24 Februarie 2012 — Asociaţia Presei Independente (API) a anunţat rezultatele concursului de materiale jurnalistice la tema promovării drepturilor copilului în mass-media. Câştigătorii au fost premiaţi cu cadouri de preţ, reprezentând echipamente necesare în activitatea jurnalistică. Concursul s-a desfăşurat cu suportul financiar al Biroului UNICEF Moldova.
Concursul „Promovarea drepturilor copilului în mass-media” a fost organizat în scopul stimulării unei abordări mai profesioniste în mass-media a subiectelor sensibile despre copii, a situaţiei şi drepturilor copilului în Republica Moldova. La concurs au putut fi prezentate articole şi reportaje tematice publicate/difuzate în ianuarie – noiembrie 2011 în ziare, la radio, televiziune, pe portaluri informaţionale.
Din cele 13 dosare prezentate la concurs, juriul compus din jurnalişti şi experţi în domeniul promovării drepturilor copilului a selectat şase câştigători, materialele cărora au răspuns în totalitate criteriilor concursului:
- relevanţa materialului şi corespunderea lui cu tematica anunţată;
- profesionalismul realizării şi respectarea normelor deontologice;
- documentarea subiectului şi lucrul cu sursele de informaţie;
- periodicitatea abordării subiectelor despre drepturile copilului.
Astfel, premiul întâi i-a fost acordat Tatianei Eţco, reporter la săptămânalul „Ziarul de Gardă”, pentru materialele tipărite şi video la tema accesului la educaţie a copiilor cu dizabilităţi. În calitate de premiu, câştigătoarea a primit de la API şi UNICEF Moldova un laptop.
Juriul concursului a oferit două premii pentru locul doi (câte un aparat de fotografiat) jurnalistelor Svetlana Panţa de la „Jurnal de Chişinău – pentru campaniile de informare şi ajutorare a copiilor aflaţi in dificultate, şi Luminiţa Netedu de la ziarul regional „Gazeta de Sud” – pentru materialele despre situaţia copiilor abandonaţi şi a celor fără grija părintească corespunzătoare.
Altor trei jurnaliste le-a fost conferit premiul trei (câte un aparat de fotografiat). Este vorba de Maria Procopciuc de la postul de radio „Vocea Basarabiei” – pentru un reportaj care abordează tema serviciului probaţiunii - alternativele detenţiei pentru minorii aflaţi în conflict cu legea; Mariana Galben de la Agenţia de ştiri Info-Prim Neo – pentru materialele analitice despre situaţia fetelor minore care ramân însărcinate şi a orfanilor care părăsesc orfelinatele după atingerea majoratului; şi Stela Jemna de la TV Moldova 1 – pentru reportajul care abordează situaţia copiilor cu boli rare care nu pot fi tratate în R. Moldova.
Jurnalistei Tatiana Guţu de la postul de radio „Vocea Basarabiei” i-a fost oferit premiul de încurajare, constând dintr-un dictafon.
Concursul pentru jurnalişti s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Consolidarea bunelor practici jurnalistice în mediatizarea subiectelor sensibile”, finanţat de UNICEF Moldova.

Relaţii la tel.: (22) 220996;
persoană de contact Irina Lazur