Nume
Parola
Vizualizări: 4343
PERSOANELE DEZAVANTAJATE ÎN VIZORUL PRESEI
Chisinau, 24 Februarie 2012 — Asociaţia Presei Independente (API) a lansat Raportul de monitorizare a presei scrise şi portalurilor informaţionale „Persoanele dezavantajate în vizorul presei”, în cadrul unei mese rotunde, la care au participat editori, reprezentanţi ai grupurilor defavorizate şi minoritare. API a monitorizat 22 de instituţii mass-media în lunile noiembrie-decembrie 2011 cu scopul de a determina gradul de corectitudine al conţinutului editorial în cazul reflectării temelor care au în calitate de protagonişti persoane defavorizate şi cele din grupurile minoritare.
Potrivit raportului, cele 22 de instituţii mass-media monitorizate* au abordat situaţia/problemele copiilor/minorilor în dificultate, grupurilor minoritare, persoanelor cu dizabilităţi, femeilor în dificultate etc., cumulat, în 292 de materiale. Jumătate din articole au fost publicate în presa scrisă naţională, pe când 41 de materiale (14%) – în presa on-line.
Cele mai multe subiecte publicate în perioada de referinţă au vizat persoanele cu dizabilităţi (41% din numărul total de materiale) şi copiii/minorii în dificultate (38% din numărul total de materiale). Subiectele care s-au referit la femei în dificultate şi la grupuri minoritare au constituit a cincea parte din numărul total de materiale.
Autorii raportului au constatat că, în multe cazuri, titlurile materialelor supuse monitorizării nu au corespuns conţinutului articolului propriu-zis. Uneori titlurile nu doar au fost formulate inexact, ci au conţinut derogări de la normele deontologice şi chiar de la legislaţia în vigoare. În toate cazurile este vorba de presupuşi infractori, vinovăţia cărora nu fusese dovedită până la publicarea subiectelor, jurnaliştii neglijând principiul prezumţiei nevinovăţiei. Au fost înregistrate şi cazuri de abordare inadecvată a temelor monitorizate, în special prin utilizarea unui limbaj impropriu cu referire la caracterizarea protagoniştilor, prin stilul şi tonalitatea unor subiecte care au scos în evidenţă recidiva unui jurnalism învechit, când autorităţilor, cu orice ocazie, li se „cântau” osanale.
Autorii raportului au formulat mai multe recomandări pentru îmbunătăţirea conţinutul editorial al mass-media în reflectarea drepturilor/situaţiei persoanelor defavorizate şi a celor din grupurile minoritare. Astfel, se recomandă ajustarea politicilor editoriale în vederea reflectării sistematice, uniforme şi planice a tematicii care vizează persoanele dezavantajate; renunţarea la terminologia discriminatorie, gen „invalid”, „persoană cu handicap”, „orb”, „condamnat”, „ţigan” etc.; îmbunătăţirea calităţii limbajului jurnalistic; eliminarea tendinţei de a adopta „stilul plângăreţ” când scriem despre o persoană dezavantajată etc.
Raportul de monitorizare „Persoanele dezavantajate în vizorul presei” a fost elaborat de API în cadrul proiectului „Prevenirea fenomenului discriminării prin intermediul presei scrise”, finanţat de Programul Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.

În cadrul aceluiaşi eveniment, API a lansat un concurs de materiale jurnalistice referitoare la situaţia/drepturile persoanelor din grupurile defavorizate şi/sau minorităţi, care vor fi publicate în perioada februarie-septembrie 2012.
Raportul de monitorizare „Persoanele dezavantajate în vizorul presei” şi anunţul despre concursul de materiale jurnalistice „Promovarea drepturilor persoanelor din grupurile defavorizate şi minorităţi” pot fi accesate pe site-ul API – http://api.md/news/31700/index.html

Pentru contact: Irina Lazur, Coordonator programe API, tel.: (022) 22 09 96, e-mail: irina.lazur@api.md

* Publicaţiile care au fost monitorizate sunt: ziarele cu distribuţie naţională „Timpul de dimineaţă”, „Jurnal de Chişinău”, „Moldova Suverană”, „Adevărul”, „Panorama” şi „Ziarul de Gardă”; ziarele cu distribuţie regională/locală „Cuvântul” (Rezina), „Ecoul Nostru” (Sângerei), „Unghiul” (Ungheni), „SP” (Bălţi), „Curierul de Hânceşti” (Hânceşti), „Est Curier” (Criuleni), „Ora Locală” (Ialoveni), „Cuvântul Liber” (Leova), „Expresul” (Ungheni), „Gazeta de Sud” (Cimişlia), „Glia Drochiană” (Drochia) şi „Observatorul de Nord” (Soroca); site-urile/portalurile www.unimedia.md, www.noi.md, www.24h.md şi site-ul ziarului „Profsoiuznîe Vesti” (Tiraspol) – www.profvesti.org