Nume
Parola
Vizualizări: 4115
Curtea Europeană pentru drepturile omului nu este o curte ale plângerilor mici
Bruxelles, 23 Februarie 2012 — Drept ca urmare a criticii în creştere a Curţii Europene pentru Drepturile Omului de către guvernul britanic, Amnesty International a cerut susţinere pentru Curtea care este unul dintre cele mai dezvoltate mecanisme de protecţie a drepturilor omului. Prim-ministru britanic David Cameron a propus să reformeze Curtea, însă Amnesty International este îngrijorată de faptul că aceste propuneri ar putea fi un prim pas într-o direcţie greşită şi să cauzeze drepturilor omului un prejudiciu semnificativ.

„David Cameron subestimează rolul Curţii, numind-o „o curte de plângeri mici”. Schimbările din cadrul Curţii nu trebuie să permită periclitarea dreptului esenţial - accesul la Curte”, a spus Nicolas Beger, Director Oficiului Amnesty International pentru Instituţiile Europene. „Raţiunea pentru reformă este bazată pe un mit precum Curtea ar fi oarecum paralizată din cauza numărului cazurilor. De fapt Curtea face progrese importante întru combaterea restanţelor de cazuri”.

Anul trecut, Curtea de la Strasbourg a emis 1500 de hotărâri complete; 85% din acestea au constatat încălcarea drepturilor omului. În general, aceste hotărâri s-au referit la violarea unor asemenea drepturi cum ar fi dreptul la un proces echitabil sau libertatea de a nu fi supus torturii şi maltratărilor.

Amnesty International susţine că propunerile Marii Britanii şi Elveţiei sunt mai mult nocive decât eficiente. Organizaţia consideră că implementarea acestor propuneri ar putea impune restricţii serioase asupra accesului la Curte, adică să nu permită persoanelor să depună plângeri. Cazurile inadmisibile sunt o povară pentru mai multe sisteme judiciare, însă acestea nu pot fi folosite pentru a limita în mod artificial accesul la Curte, fapt care ar putea duce la consecinţe grave pentru protecţia drepturilor omului în Europa.

Curtea deja ia măsuri în scopul asigurării gestionării cazurilor inadmisibile într-un mod mai eficient. Amnesty International menţionează importanţa susţinerii Curţii, inclusiv cea financiară, în scop ca aceasta să poată combate restanţele. Organizaţia consideră eforturi la nivel naţional insuficiente, ceea ce Curtea a subliniat luni în avizul ei. Amnesty International se alătură apelului Curţii către statele membre al Consiliului Europei de a soluţiona cazurile de rădăcină care generează cazuri repetitive, şi să vizeze situaţiile structurale şi endemice. Totodată, organizaţia crede că toate ţările trebuie să depună eforturi mai mari ca hotărârile Curţii să fie implementate, în special în cazuri împotriva Bulgariei, Greciei, Italiei, Poloniei, României, Rusiei şi Turciei, care împreună au fost responsabili pentru majoritatea hotărârilor în care s-au constatat violări.

Text original http://www.amnesty.eu/en/press-releases/all/0544-0544/

SFÂRŞIT/

Document Public

Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă
+373 22 83 58 08, ext. 11 +373 79 66 31 32 media@amnesty.md