Nume
Parola
Vizualizări: 3427
Eduard Mihalaş:CNTM promovează participarea şi implicarea tinerilor la diferite nivele
Chisinau, 22 Februarie 2012 — Demult nu am mai contactat cu preşedintele CNTM, Eduard Mihalaş. De la ultima noastră discuţie, a reuşit să facă vizibilă activitatea Consiliului pe care îl conduce, dar şi a muncit umăr la umăr alături de echipa sa la consolidarea strategiilor şi planurilor pentru anul 2012. Despre experienţa de preşedinte a domnlui Mihalaş, dar şi cea de la organizaţia „Tineri pentru dreptul la viaţă” citiţi în interviul următor.

Deja de un an deţineţi postul de preşedinte al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova. Ce priorităţi aveţi pentru anul 2012?

Preşedinte CNTM sunt începând cu 18 septembrie 2011, deci sunt mai puţin de 5 luni în această funcţie. Cu toate acestea, am reuşit împreună cu echipa să desfăşurăm un şir de activităţi în regiunile ţării noastre, iar rezultatele, vizibilitatea în presă, precum şi Raportul de activitate CNTM pentru anul 2011 demonstrează acest lucru.

În anul 2012, în conformitate cu Strategia CNTM pentru anii 2009 – 2013 şi a Planului de acţiuni pentru anul 2012 avem ca priorităţi:
 Dezvoltarea implicării organizaţiilor membre CNTM la nivel de reţea .
 Educaţia nonformală – va fi elaborat un document de politică publică asupra mecanismului de recunoaştere a educaţiei nonformale, iar ulterior instrumentul strategic de realizare a acesteia.
 Drepturile tinerilor – vor fi realizate mai multe studii şi campanii de comunicare în domeniul alcoolului şi tutunului, angajării în cîmpul muncii.
 Dialogul intercultural şi nediscriminarea – vom lucra cu Ministerul Educaţiei pentru promovarea dialogului intercultural în rîndul tinerilor din 5 regiuni ale R. Moldova, iar cu Ministerul Justiţiei, prin intermediul Coaliţiei nediscriminare, ne vom concentra pe acţiuni de advocacy pentru adoptarea şi implementarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea nediscriminării.
 Cooperarea în regiunea Mării Negre şi a Parteneriatului Estic – CNTM va avea mai multe întîlniri cu oficialii din 9 state din regiunea Mării Negre pentru adoptarea unei viziuni ce ţine de dezvoltarea cooperării regionale în domeniul tineret.

Datorită implicării active Biroului Executiv, Secretariatului şi a Organizaţiilor Membre, avem pentru anul 2012 un Plan de acţiuni foarte ambiţios, care sper să-l putem realiza în totalitate. Punctul forte este faptul că pentru mai mult de 75% din activităţile planificate avem deja confirmată finanţarea.

Ce promovează, la general CNTM?
CNTM promovează participarea şi implicarea tinerilor la diferite nivele (local, naţional, european şi internaţional) pentru dezvoltarea unui sector asociativ de tineret durabil în Moldova.

Implicarea Consiliului pe care îl conduceţi, în desfăşurearea evenimentului „Capitala Tineretului” este una esenţială. Ce acţiuni aţi demarat pe parcursul celor două ediţii, de la lansarea proiectului?
CNTM este unul din promotorul “Capitalei Tineretului”, aducînd în Republica Moldova experienţa europeană. Chiar dacă CNTM şi-a propus să desfăşoare mai multe activităţi în Ungheni, care a fost Capitala Tineretului în anul 2011, acest lucru nu a fost posibil din lipsa spaţiului necesar în desfăşurarea evenimentelor de anvergură planificate de CNTM. Anul acesta, în Captiala Tineretului Cahul, planificăm mai multe activităţi, despre care însă aş prefera să discutăm începînd cu luna aprilie.

Pînă a deţine funcţia de preşedinte CNTM, aţi fost implicat la „Tineri pentru Dreptul la Viaţă”. Cum a fost trecerea de la o organizaţie la alta?

Chiar dacă am plecat de la TDV, am rămas fidel într-un fel domeniului – deoarece am venit întotdeauna cu suport în procesul de elaborare a mecanismelor de implementare a Legii voluntariatului. Plecarea din TDV a fost un pic mai rapidă decît îmi planificasem iniţial. Aceasta mi-a permis să dedic mai mult timp Direcţiei de care eram responsabil la acel moment în CNTM – politici de tineret.

În calitatea dvs. de trainer la diverse proiecte, pe ce teme aţi susţinut discuţiile?
Am făcut instruiri în mai multe domenii – advocacy, lobby, politici publice, politici de tineret, planificare strategică, managementul proiectului, comunicare. Cel mai mult îmi place să fac training-uri în advocacy şi politici publice, deoarece este mai aproape de ceea cu ce mă ocup la CNTM.

Domnule Mihalaş, vă mulţumesc pentru interviul acordat!