Nume
Parola
Vizualizări: 1702
Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, condiție iminentă pentru business
Chisinau, 17 Februarie 2012 — Deoarece sunt obligați prin lege și pentru că doresc să-și dezvolte business-ul, reprezentanții a circa 20 de întreprinderi autohtone s-au informat despre sistemul Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Pe 17 februarie 2012, Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei şi compania română ”Daris Consulting” a organizat workshop-ul „Bugetare şi execuţie bugetară bazate pe sistemul IFRS ca instrument de management.
Seminarul a fost condus de Dan Schipor, administrator al companiei ”Daris Consulting” - prima Casă de Management din Nord-Estul României. Expertul a familiarizat participanții cu planificarea fluxului bugetar, metodele de evaluare bugetară şi pregătirea unei investiţii bazate pe principiile IFRS.
Referindu-se la necesitatea implementării Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară în cadrul unei companii, Dan Schipor a menționat că, în ultimul timp, IFRS au început să devină o obligativitate inclusiv pentru întreprinderile din Republica Moldova, contribuind la creșterea competitivității și atractivității investiționale a acestora. ”IFRS prevede prezentarea datelor contabile conform unor standarde unice, ceea ce permite investitorilor, indiferent din ce țară sunt, să aprecieze obiectiv informațiile. Actualul sistem utilizat în Moldova se deosebește de cel internațional, iar datele contabile pot fi interpretate diferit de către investitori. IFRS sunt o convenție prin care toți văd lucrurile la fel, evoluția afacerii, ”sănătatea” ei”.
Printre participanții la seminar a fost și Ala Țubari, șef al Serviciului Analiză Economică al Aeroportului Internațional Chișinău, care a apreciat actualitatea și oportunitatea temei abordate. ”Compania noastră are relații de colaborare cu BERD și cu Banca Investițională Internațională, iar una din cerințele acestor instituții este prezentarea rapoartelor contabile conform IFRS. Dacă întreprinderile autohtone vor să se dezvolte și să fie cotate pe plan internațional, trebuie să implementeze acest sistem. Consider că, în curând, majoritatea companiilor vor trece la IFRS.”, a spus Ala Țubari.
Potrivit prevederilor Legii contabilităţii din 27 aprilie 2007 şi Hotărârii Guvernului din 29 februarie, 2008 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară pe teritoriul Republicii Moldova, entităţile de interes public (instituţii financiare, fonduri de investiţii, companii de asigurări, fonduri nestatale de pensii, societăţi comerciale cu acţiuni ce se cotează la Bursa de Valori a Republicii Moldova) sunt obligate să aplice cerinţele Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară pentru întocmirea rapoartelor financiare începând cu 1 ianuarie, curent.
IFRS reprezintă un set de standarde contabile, ce sunt folosite în multe state ale lumii inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene, Australia, Rusia, Singapore. Peste 100 de state impun sau permit utilizarea IFRS sau au o politică de ajustare a standardelor naționale cu acestea.
www.chamber.md