Nume
Parola
Vizualizări: 2018
Perspectivele colaborării Republicii Moldova cu România au fost discutate la Ministerul Educaţiei
Chişinău, 7 Februarie 2012 — Conducerea Ministerului Educaţiei a avut o întrevedere cu Eugen Tomac, Secretar de Stat, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, şi cu reprezentanţi ai Ambasadei României în Republica Moldova. La întrevedere, a participat şi dl Petre Guran, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.
Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a apreciat înalt cooperarea bilaterală pe segmentul educaţional în cadrul Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei, semnat în anul 2010 şi extins pentru anul 2011. Ministrul şi-a exprimat încrederea că, în timpul apropiat, va fi semnat un nou Protocol de colaborare.

Domnul Eugen Tomac, la rîndul său, a anunţat despre campania „Guvernul României îţi oferă o carte”, în cadrul căreia instituţiilor de învăţămînt din Republica Moldova li se vor acorda 30 mii titluri de carte-opere de referinţă ale clasicilor români. Dl Tomac a menţionat, de asemenea, despre asistenţa tehnică care va fi acordată, în curînd, instituţiilor de învăţămînt din stînga Nistrului.

În cadrul discuţiei au fost punctate şi unele aspecte care urmează să se regăsească în textul noului Protocol de colaborare:
• formarea continuă a cadrelor didactice şi a celor manageriale;
• acordarea burselor de mobilitate de scurtă durată;
• odihna de vară a copiilor;
• predarea limbii române pentru alolingvi;
• donaţii de carte etc.

Domnul Petre Goran a vorbit despre două proiecte care urmează a fi realizate în colaborare cu instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova.

Totodată, în cadrul întrevederii s-a discutat şi despre eventuala vizită la Chişinău a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului al României, Daniel Funeriu.

La finele întrevederii, ministrul, Mihail Şleahtiţchi, a transmis pentru ministrul Daniel Funeriu, invitaţia de participare a lotului olimpic din România la olimpiada de limbă şi literatură română care va fi organizată la Chişinău, în perioada 14-16 martie 2012, şi la care vor participa circa 300 de concurenţi.