Nume
Parola
Vizualizări: 3109
Doi elevi din Moldova au devenit premianti la un concurs internaţional de inventică
Chişinău, 16 Ianuarie 2012 — Veronica Cazac şi Nadir Cebanu, elevi ai liceului Academiei de Ştiinţe, au obţinut locul III şi, respectiv, menţune, la competiţia internaţională a elevilor inventatori “Leonardo Da Vinci”. Concursul a fost organizat de către fundaţia “Shota Rustaveli”, din Georgia şi s-a desfăţurat în incinta Galeriei Expo-Georgia din Tbilisi.

Veronica Cazac , elevă în cl. XII, a prezentat o metodă novativă de creare a micro-blocurilor de construcţie. Proiectul a fost remarcat pentru simplitate, preţ accesibil, eficienţă şi prin faptul că soluţionează anumite probleme ecologice.

Nadir Cebanu, elev în cl.VIII, a prezentat un dispozitiv, care permite detectarea conectărilor ilicite la telefonia fixă.
Veronicăi Cazac i-a fost decernat premiul III – 2000 de Lari (aproximativ 1200 euro). Nadir Cebanu a primit o menţiune. Ambii elevi au primit cîte un laptop.

”Cei doi membri ai echipei din RM sunt premianții concursurilor naționale. Ei au concurat cu membrii a 50 de echipe din mai multe ţări. Competiţia se desfăşoară în două etape. La prima etapă, elevii au trimis invenţia, inclusiv descrierea esenţei proiectului şi 2-3 fotografii, juriului. Juriul a selectat cele mai bune invenţii, care au fost expuse la Expoziţia finală. La etapa a doua, juriul, de asemenea, a selectat cele mai bune invenţii expuse şi a acordat premii,” a menționat conducătorul echipei RM, Iurie Cristea.

Competiţia “Leonardo Da Vinci” a fost la a doua ediţie. Participarea echipei din Moldova a fost posibilă graţie colaborări eficiente între Ministerele Educaţiei ale RM şi Georgiei, inițiată în cadrul Parteneriatului Estic de viceminiştrii Educaţiei Republicii Moldova și Georgiei, Loretta Handrabura și Nodar Surguladze.