Nume
Parola
Vizualizări: 3232
Mai puţini copii neşcolarizaţi
Chişinău, 13 Ianuarie 2012 — Problemele ce ţin de asigurarea şcolarizării şi prevenirea abandonului copiilor, reprezintă acţiuni prioritare ale Ministerului Educaţiei. Direcţiile raionale/municipale de învăţământ, tineret şi sport, administraţiile instituţiilor de învăţămînt de asemenea întreprind acţiunile corespunzătoare privind şcolarizarea tuturor copiilor de vîrstă şcolară.
Astfel, la 31.12.2011, din datele recepţionate din teritorii, nu au fost şcolarizaţi – 57 elevi, ceea ce constituie 0,017 la sută din numărul total de 319244 de elevi cu vîrsta de 7-16 ani, rata şcolarizării constituind – 99,908%. Cei mai mulţi elevi neşcolarizaţi au fost din municipiile Chişinău – 7, Bălţi - 5 şi din raioanele Edineţ – 6, Călăraşi - 5, Cahul – 4, Cimişlia – 3, Floreşti – 3, Soroca - 3. Din cei 57 copii neşcolarizaţi, 17- sunt din clasele I-IV, iar 40 – din clasele V – IX-a.
Printre cauzele care duc la neşcolarizarea copiilor cu vîrstă şcolară obligatorie, au fost menţionate: refuzul părinţilor şi elevilor, starea materială precară, vagabondaj, precum şi plecarea peste hotare.
Urmare a acţiunilor directe şi indirecte, s-a reuşit micşorarea numărului de copii neşcolarizaţi de la 173 copii la data de 16.09.11, la 57 de copii.
Pentru şcolarizarea minorilor în raioanele şi municipiile republicii sînt întreprinse un şir de măsuri şi anume: şi-au continuat activitatea comisiile mixte, formate din colaboratorii direcţiilor de învăţămînt, instituţiilor de învăţămînt, a comisariatelor de poliţie, care au efectuat vizite la domiciliu, au dus conversaţii cu elevii şi părinţii.

În acelaşi scop, pentru îmbunătăţirea educaţiei de bază pentru copii este asigurată alimentaţia gratuită a copiilor din clasele I-IV-a, precum şi a copiilor din clasele a V-IX-a din familii defavorizate; au fost deschise 37 centre comunitare în localităţile rurale, unde era lipsă grădiniţa, de asemenea elevii din clasele primare şi cei din familii social-vulnerabile sînt asiguraţi gratuit cu manuale etc.
La capitolul abandon şcolar, la finele semestrului I, 89 copii au abandonat şcoala, din ei 9 – din clasele I-IV şi 80 –din clasele V – IX-a. Din numărul total de copii neşcolarizaţi şi cei care abandonează 20 sînt romi.
În conformitate cu legislaţia în vigoare evidenţa copiilor de vîrstă şcolară obligatorie şi asigurarea şcolarizării lor pînă la vîrsta de 16 ani constituie competenţă a autorităţilor administraţiei publice locale (art. 45 din Legea învăţămîntului, şi Instrucţiunea cu privire la evidenţa copiilor şi adolescenţilor cu vîrste între 5 şi 16 ani, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 434 din 23.07.96).
Neasigurarea frecventării de către copil a şcolii constituie o neîndeplinire a obligaţiei de educare şi de instruire a copilului, faptă ce se califică – contravenţie şi se sancţionează în baza art. 63 din Codul contravenţional. Conform competenţelor legale, contravenţia de la art. 63 CC se examinează de către procuror.