Nume
Parola
Vizualizări: 3255
Oameni de afaceri din Moldova și Turcia s-au întrunit la Chișinău
Chisinau, 13 Ianuarie 2012 — Pe data de 13 ianuarie 2012, la Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, circa 30 de întreprinzători autohtoni și din Turcia s-au întrunit în cadrul Reuniunii de Afaceri Moldo-Turcă.
Din componenţa delegaţiei turce au făcut parte 8 agenți economici din următoarele domenii de activitate: turism, comercializarea pieselor pentru autovehicule, mobilă de bucătărie şi fabricarea uşilor, construcţie, industria metalurgică şi confecţionarea gardurilor, comercializarea utilajelor de prelucrare, agricultură şi creşterea animalelor.
În partea oficială a manifestării, vicepreședintele CCI a Moldovei, Vladimir DIDILICA, a menționat că relațiile economice dintre țara noastră și Turcia au o istorie îndelungată, însă nu sunt valorificate pe deplin. ”Pe parcursul a 10 luni ale anului 2011 agenţii economici din Republica Moldova au exportat în Turcia mărfuri în sumă de circa 59,5 milioane dolari SUA, cu 14% mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului 2010 și au importat bunuri din Turcia în valoare de peste 293 milioane dolari SUA sau cu 85% mau mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010. Deși volumul comerţului exterior între Republica Moldova şi Turcia, în perioada ianuarie – octombrie 2011 a crescut cu 68% față de 2010, Turcia deţine o pondere de 3,38% în exporturile totale ale Republicii Moldova şi de 7,05% din importurile totale ale RM pentru anul 2011.
Turcia este o piaţă atractivă pentru Republica Moldova și sper ca întreprinzătorii prezenți la eveniment să contribuie la creșterea volumului schimburilor comerciale dintre țările noastre”.
Vladimir DIDILICA a invitat businessmenii din Turcia, pentru a se familiariza mai bine cu economia noastră, să viziteze expoziția națională ”Fabricat în Moldova”, ce va avea loc în perioada 31 ianuarie - 4 februarie, la Chișinău.
Vicepreședintele CC Gebze, Halit Ucar, a făcut o prezentare a regiunii și a orașului Gebze, care este una dintre principalele zone industriale din Turcia. ”Este cert că trebuie să intensificăm relațiile de colaborare pentru ca volumul comerțului dintre țările noastre să ajungă de la milioane, la sute de miliarde de dolari SUA și, cu cât vom cunoaște mai multe unii despre alții, cu atât ne va fi mai ușor să atingem acest obiectiv.
Unul dintre întreprinzătorii autohtoni participanți la reuniune, Vladimir Selezniov, director general al companiei ”Infinity”, a afirmat că deja de 15 ani colaborează cu parteneri din Turcia, împreună cu care a fondat o întreprindere în domeniul textilelor. ”Afacerea este prosperă, produsele noastre fiind exportate pe piețe din UE, SUA, Rusia. Doresc să găsesc parteneri pentru a dezvolta businessul și a înființa încă o companie care să producă tricot, să prelucreze acest material și să exportăm produsul finit. De asemenea, vreau să colaborăm și în domeniul construcțiilor.
Avem ce învăța de la întreprinzătorii din Turcia, care sunt muncitori, perseverenți, de încredere, dezvoltând cu forțele proprii economia țării”, a conchis sursa citată.
Oamenii de afaceri prezenți la eveniment vor participa la întrevederi bilaterale.
În partea a doua a zilei delegația din Turcia va vizita parcul industrial ”Tracom”.
Reuniunea de Afaceri Moldo-Turcă a fost organizată de CCI a Moldovei și CC din Gebze, cu scopul de a intensifica schimburile comerciale dintre cele două state și a facilita inițierea noilor parteneriate de afaceri.
www.chamber.md