Nume
Parola
Vizualizări: 2808
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a prezentat propunerea de politică publică privind sporirea eficienţei energetice în școli
Chișinău, 12 Ianuarie 2012 — În cadrul unor discuţii publice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) a prezentat propunerea de politică publică „Asigurarea eficienţei energetice a clădirilor instituţiilor de învăţămînt primar şi secundar”. Specialiştii Ministerului au evaluat trei opţiuni de sporire a eficienţei energetice a clădirilor instituţiilor de învăţămînt şi au propus opţiunea care prevede modernizarea sistemelor de încălzire şi reabilitarea termică a anvelopei clădirilor (pereţilor, geamurilor, acoperişurilor).

În cadrul discuţiilor publice asupra proiectului politicii publice a fost prezentată situaţia privind consumul de energie în şcolile din ţară şi identificate principalele obiective pentru redresarea situaţiei în domeniu.

Viceministrul Anatolie ZOLOTCOV a menţionat că, actualmente, 40 la sută din consumul total de energie în ţară revine clădirilor, iar cheltuielile instituţiilor de învăţămînt pentru energie se cifrează la 38,5% din totalul cheltuielilor curente ale acestora.

Proiectul politicii publice elaborate de MDRC are drept obiective reducerea consumului anual de energie în şcoli cu circa 7%, începînd cu 2017, şi reducerea consumului de energie pînă la 104 kWh/m2/an în 30% din instituţii către anul 2020.

Pentru a studia situaţia reală, specialiştii MDRC au chestionat reprezentanţii ai 1375 de instituţii de învăţămînt primar şi secundar din ţară şi au stabilit că majoritatea clădirilor au fost construite şi date în exploatare pînă în anul 1990, iar pereţii nu sunt izolaţi termic la 96% din şcoli. În 28% din instituţiile de învăţămînt temperatura interioară, în sezonul de încălzire, este mai mică decît cea normativă.

Astfel, Iurie SOCOL, șeful Direcției reglementări tehnico-economice, a declarat că principala problemă identificată a fost consumul ineficient de energie în școlile din țară, iar prin elaborarea propunerii de politică publică se urmărește îndeplinirea unor acțiuni concrete care să redreseze situația în domeniu.

Ariana NIȚULENCO, șefa Secției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor, a menționat că în procesul de planificare și elaborare a politicii a fost utilizată analiza ex-ante, metodă utilizată de europeni încă la începutul anilor 2000, care impune anumite cerințe de analiză și oferă posibilitatea evaluării multidimensionale a impactului politicii publice: fiscal, administrativ, economic, social, ecologic.

După discuțiile publice, urmează ca proiectul să fie definitivat conform propunerilor parvenite și aprobat de Consiliul interministerial pentru planificare strategică.

Propunerea de politică publică a fost elaborat cu suportul expertului în politici și planificare Inga MUNTEANU, din cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de management al politicilor publice”, finanțat de SIDA.

La eveniment au participat reprezentanți ai ministerelor, autorităților publice locale, Agenției pentru Eficiență Energetică, Agențiilor de Dezvoltare Regională, instituțiilor de învățămînt primar și secundar, societății civile.

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor