Nume
Parola
Vizualizări: 3422
Examene sub formă de test asistat la calculator la Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Chişinău, 11 Ianuarie 2012 — Viceministra educaţiei, dr. Loretta HANDRABURA, a discutat astăzi cu studenţii şi profesorii de la Universitatea Agrară din Moldova despre noua modalitate de susţinere a examenelor în cadrul acestei instituţii. La această sesiune, toţi studenţii Universităţii Agrare de Stat din Moldova susţin examenele sub formă de test asistat la calculator. Acest program-pilot a fost implementat treptat, timp de doi ani.
“Este o formă nouă, modernă de evaluare, care permite studenţilor să facă dovada cunoştinţelor şi competenţelor achiziţionate pe parcursul semestrului. În altă ordine de idei, această nouă modalităte de susţinere a examenelor exclude influenţarea rezultatelor examenlui şi copierea. Iar rezultatele examenelor reflectă obiectiv capacităţile studenţilor”, a menţionat rectorul universităţii Agrare de Stat din Moldova, dl Cheorghe CIMPOIEŞ.
Examenele sunt organizate în săli mici, unde susţin examenul maximum 12 studenţi, pentru ca profesorii să poată supraveghea procesul .
Studenţii au posibilitate de a afla rezultatul examenului imediat după ce au completat toate răspunsurile.
Rezultatul examenului asistat la calculator alcătuieşte, ca şi în alte universităţi, doar 40% din nota finală la disciplină, alte 60% fiind rezultatele evaluărilor pe parcursul semestrului.
Din cîteva sute de întrebări , calculatorul selectează doar 30 de itemi. Studentul trebuie să selecteze răspunsul corect din cele patru variante de răspuns, iar pentru a promova , trebuie să răspundă corect la 51% din numărul total de itemi.
“Pledăm pentru diverse forme de evaluare la unităţile de curs/module. Autonomia universitară oferă universităţilor posibilitatea de a decide asupra formelor de examen, ţinînd cont de prevederile Regulamentului de organizare a studiilor în învăţămîntul superior în baza Sistemului Naţional de Credite de Studii, art. 61 şi art.62, care stipulează că evaluările finale , semestriale pot fi susţinute oral, în scris sau combinat. Numărul de examene susţinute oral nu poate depăşi o jumătate din numărul total de examene din sesiune, a declarat viceministra educaţiei, dr. Loretta Handrabura. Viceministra a solicitat administraţiei universităţii o analiză pertinentă a rezultatelor acestei sesiuni, în cadrul căreia se pilotează forma de test asistat la calculator, pentru a avea un tablou complex despre eficienţa programului. „După ce vom analiza rezultatele, ne vom pronunţa asupra calităţii testelor şi programului în ansamblu”, a mai afirmat viceministra educaţiei, dr. Loretta HANDRABURA.