Nume
Parola
Vizualizări: 5769
Guantánamo: 10 ani fără Drepturi ale Omului
Chişinău, 11 Ianuarie 2012 — Amnesty International condamnă eşecul Guvernului SUA de a lichida centrul de detenţie Guantánamo, fapt ce atestă neglijenţa flagrantă faţă de drepturile omului. Despre aceasta organizaţia declară în noul său raport lansat la 11 ianuarie 2012.

Centrul de detenţie Guantánamo este un simbol al torturii şi relelor tratamente, afirmă raportul „Un deceniu de daune aduse drepturilor omului”. Raportul este prilejit aniversării primilor transferuri de deţinuţi la centrul respectiv în 11 ianuarie 2002 şi relatează fărădelegile comise împotriva acestor oameni.

Suspectaţi de activitatea teroristă împotriva SUA, deţinuţii Guantánamo nu au acces la justiţie echitabilă: dosarele lor sunt examinate de comisii militare speciale, abilitate cu prerogativele curţilor de judecată, contrar prevederilor legislaţiei internaţionale în domeniul drepturilor omului. Comisiile respective au condamnat un deţinut la privaţiune de liberate pe viaţă, iar pentru alte şase persoane au cerut pedeapsă cu moartea. Mai mult ca atât, Guvernul american a declarat că 48 de deţinuţi nu pot fi nici puşi sub învinuire, nici eliberaţi, ceea ce îi condamnă la o detenţie pe un termen nelimitat fără oarecare proces judecătoresc sau sentinţă. Unii deţinuţi au devenit victimile „dispariţiilor” forţate până a ajunge la Guantánamo, în timp ce mai multe persoane au fost torturate şi maltratate. Până acum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste crime.

Deşi Preşedintele Obama a promis că Guantánamo va fi desfiinţat înainte de 22 ianuarie 2010, 171 de deţinuţi se mai aflau acolo la finele anului 2011, dintre care 12 au fost printre primii suspecţi transferaţi la Guantánamo încă la 11 ianuarie 2002, iar 11 din ei nici până acum nu au fost măcar puşi sub învinuire.

„Guvernul SUA a neglijat drepturile omului începând cu prima zi a detenţiilor în Guantánamo. Este al 11 an de existenţă al acestui centru, şi eşecul continuă”, a spus Rob Freer, Cercetător Amnesty International pentru SUA.

Centrul Guantánamo a fost iniţiat la o bază navală SUA din Cuba în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 şi lansării a aşa-numitului „război împotriva terorismului”. În total 779 de persoane au fost deţinute în Guantánamo, şase din care s-au sinucis după gratii. O singură persoană a avut parte de un proces judecătoresc la o curte propriu-zisă din SUA.

SFÂRŞIT/

Document public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md

[РУССКИЙ] http://t.co/dbqSusI3