Nume
Parola
Vizualizări: 4628
Colegiul Ministerului Educației a luat decizia de a concedia doi directori de colegii
Chişinău, 26 Decembrie 2011 — Este vorba despre Dumitru Danu, directorul Colegiului de Ecologie din Chișinău și Iurie Cociu, directorul Colegiului de Construcții din Hîncești . Alți șase directori de colegii au primit avertizări şi atenţionări. Astfel, Directorul colegiului de Construcții din capitală, Valeriu Pelivan, a primit avertizare, iar directorii Colegiului Național de Comerț al ASEM, al Colegiului Tehnic al UTM, al Colegiului Financiar Bancar, Colegiului de Informatică și cel de Transporturi din Chișinău, au primit atenționări.

Ministrul Educației, Mihai Șleahtițchi, a declarat, că deciziile cu privire la demiterea celor doi directori de colegii au fost luate prin vot deschis şi în funcţie de gravitatea cazului. Criteriul fundamental pentru aplicarea pedepselor a fost raportul Curţii de Conturi, care vizează într-o constatare aparte două colegii , unde au fost depistate încălcări grave în gestionarea fondurilor financiare. În cazul directorului Colegiului de Construcții din Hîncești decizia de demitere a fost unanimă, iar în cazul Colegiului de Ecologie, șapte membri ai colegiului au votat pentru demiterea acestuia, iar doi s-au abținut. Cei doi directori demişi pot să-şi continue activitatea didactică.

Decizia vine după ce, în luna septembrie, Curtea de Conturi a anunțat despre unele nereguli în cazul a opt colegii din ţară. Aceste instituţii au încasat în anul 2010 venituri ilicite şi au utilizat contrar destinaţiei banii pentru burse. Suma neregulilor financiare se ridică la câteva milioane de lei. Printre alte abarei, depistate de Curtea de Conturi, mai sunt: neîncasarea deplină a veniturilor, înstrăinarea ilegală a suprafețelor ce aparțin instituțiilor de învățămînt, utilizarea neconformă a căminelor și blocurilor de studii. Au fost depistate neregularități și la gestionarea patrimoniului public.
În cazul Colegiului de Ecologie, prejudiciile au depăsit cifra de un million de lei.