Nume
Parola
Vizualizări: 1692
MIHAIL ŞLEAHTIŢCHI: Aceşti elevi au dus faima ţării în toată lumea, prin prestaţia lor de excepţie în cadrul olimpiadelor internaţionale.Cei mai buni elevi şi profesorii lor, premiaţi la Gala Olimpicilor
Chişinau, 23 Decembrie 2011 — Ministerul Educaţiei a omagiat deţinătorii medaliilor şi a diplomelor de menţiune la olimpiadele internaţionale şi regionale, profesorii-animatori ai acestora şi profesorii, elevii cărora au înregistrat performanţe în cadrul olimpiadelor republican la disciplinele de studii.
37 de olimpici au primit diplome şi premii băneşi, valoarea cărora variază de la 2500 – la 30000 lei, în funcție de performanțele certificate.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a felicitat olimpicii şi a menţionat că ei aceşti elevi au dus faima ţării în toată lumea, prin prestaţia lor de excepţie în cadrul olimpiadelor internaţionale. În 2011, olimpicii moldoveni au participat la 11 olimpiade internaţionale şi regionale, la disciplinele: matematică, fizică, chimie, ştiinţe, informatică, ecologie şi limbă şi literatură română. Ei au reuşit să obţină 29 de medalii (inclusiv: de argint - 8, de bronz - 21), 6 menţiuni de onoare, precum și 2 premii II, 3 premii III, 6 premii speciale și 8 diplome de mențiune în cadrul Olimpiadei Internaționale la Limba și Literatura Română.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng a declarat, că începînd cu 2012, şi olimpicii internaţionali, care în una din clasele a X,XI,XII au obţinut medalii la concursuri internaţionale, recunoscute de Ministerul Educaţiei, vor lua note maxime la examenele de bacalaureat. De acest privelegiu s-au bucurat pînă acum doar cîştigătorii olimpiadelor naţionale, care au obţinut medalii olimpice în ultimul an de liceu. Această prevedere a fost introdusă în Metodologia de organizare şi desfăşurare a sesiunii de bacalaureat 2012.
„Sunt cei mai buni şi ne mîndrim cu ei. Încurajăm performanţa şi sunt sigur că, pe an ce trece, rezultatele vor spori”, a specificat Leonid Bujor, consilierul principal de stat.
Pe parcursul a două decenii, elevii din învăţămîntul preuniversitar din Republica Moldova au participat la multiple olimpiade şi concursuri internaţionale la disciplinele de studii şi au obţinut 40 de medalii de aur, 80- de argint, 218 de bronz, circa 60 de diploma de menţiune, precum şi numeroase premii de înalt grad.
Festivitatea de omagiere a elevilor cu vocaţii “Gala Olimpicilor” este la a cincea ediţie.