Nume
Parola
Vizualizări: 4435
Declarație de presă a avocatului Ion Păduraru în legătură cu un comunicat al Curții Supreme de Justiție
Chisinau, 6 Decembrie 2011 — După declarațiile mele din cadrul conferinței de presă din 28 noiembrie curent, Curtea Supremă de Justiție s-a grăbit să intervină cu un comunicat malițios la adresa mea, care de fapt nu e nimic altceva decât o încercare deloc inspirată de a susține imaginea șifonată, dar mai exact compromisă a acestei instituții.

Fără a mă referi prea mult la starea în care se află justiția națională,  or la acest capitol s-au expus, alarmați, și reprezentanții clasei politice, și reprezentanții societății civile, vreau doar să le amintesc colegilor mei din Curtea Supremă de Justiție despre anti-recordul stabilit de Republica Moldova, care se exprimă în suma de 14 mln Euro pe care le-a plătit bugetul țării în perioada 2001-2011 în rezultatul erorilor sau a greșelilor comise cu bună știință de către actorii instanțelor judiciare din țară. Și această sumă nu înglobează dosarele aflate actualmente pe rol la CEDO sau cele pierdute in arbitraj, nici pe cei care, obosiți de justiția națională, au decis să nu mai caute dreptatea în instanțele internaționale din alte considerente.

Personal, am luptat constant pentru independența justiției, iar criticile aduse urmăresc scopul sensibilizării societății și al corpului magistraților asupra stării alarmante a acesteia. Halul în care a ajuns justiția moldovenească, nu-i mai permite să-și îndeplineacă rolul de mecanism de garantare a ireversibilității proceselor de democratizare din societate și de protejare a drepturilor omului. Justiția nu poate fi, în același timp, și independentă, și controlată, și coruptă.

Comunicatul de presă al Curții Supreme de Justiție nu este decât o tentativă de a masca în spatele declarațiilor un proces inechitabil de care a avut parte clientul meu, dar o astfel de reacție nici măcar nu mă mai miră.

Sunt obligat să respect deciziile judecătorești irevocabile și ordonanțele procurorilor, dar nimeni nu mă poate forța să nu le dau aprecieri întemeiate. Cei care pretind ca aceste critici să fie în anumite limite ar trebuie să asigure și funcționarea justiției în ”limitele” bunului simț. Este anormal ca dezastrul din justiție să se aprofundeze, judecătorii să nu poarte nici o răspundere pentru abuzuri, iar noi, cetățenii acestei țări, să achităm din buzunarele noastre pentru ”erorile” acestora și să mai și aplaudăm.

Ion Păduraru,
Avocat
05 decembrie 2011