Nume
Parola
Vizualizări: 3817
În premieră pentru Republica Moldova, a fost lansat Nomenclatorul Serviciilor Sociale
Chisinau, 6 Decembrie 2011 — Nomenclatorul cataloghează serviciile sociale prestate în Republica Moldova şi a fost elaborat de un grup extins de experţi cu asistenţa proiectului PNUD „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei” (OBTF). Nomenclatorul a fost lansat astăzi în cadrul Târgului realizărilor OBTF „7 ani creând oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”.

Nomenclatorul Serviciilor Sociale este o noutate pentru Republicii Moldova şi va fi utilizat în procesul de dezvoltare a sistemului de servicii sociale pentru toţi prestatorii, atât publici cât şi privaţi. Nomenclatorul va orienta structura şi conţinutul serviciului dezvoltat în conformitate cu normele minime definite de acesta.

Documentul a fost elaborat cu respectarea standardelor internaţionale, ţinând cont de cadrul legislativ-normativ şi documentele strategice existente în domeniul social din Republica Moldova. „Importanţa acestui nomenclator derivă din necesitatea reglementării activităţii prestatorilor de servicii sociale, ajustării mecanismelor legale de finanţare a acestor servicii. Aşa se explică şi participarea largă a mai multor experţi la elaborarea lui, care include funcţionari din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, reprezentanţi ai ONG –urilor prestatoare de servicii sociale, ai autorităţilor publice locale”, a spus Viorel Albu, managerul proiectului „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”.

Prin organizarea Târgului realizărilor OBTF „7 ani creând oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, proiectul şi-a propus să disemineze lecţiile învăţate, bunele practici, dar şi mecanismele utilizate pentru asigurarea durabilităţii serviciilor şi produselor realizate pe parcursul celor 7 ani de activitate. În cadrul Târgului, mai multe organizaţii neguvernamentale şi companii private şi-au prezentat serviciile, produsele, rezultatele şi impactul social al activităţilor realizate cu asistenţa proiectului. Participanţii la târg au putut discuta şi cu beneficiarii finali ai proiectului – absolvenţi ai şcolilor internat, femei din grupuri social vulnerabile – care au beneficiat de instruire profesională, au obţinut un loc de muncă sau au beneficiat de asistenţă complexă în cadrul reţelei de 10 centre de reintegrare socială create cu ajutorul proiectului pe tot teritoriul republicii.

La eveniment au participat Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova, Kent Larson, Director USAID în Republica Moldova, Varvara Colibaba, Director adjunct Fundaţia Soros-Moldova, Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, sectorului asociativ.

“Vorbind despre impactul proiectului, trebuie să menţionăm miile de persoane social-vulnerabile care au beneficiat de găzduire, consiliere şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă prin intermediul reţelei de 10 centre de reintegrare socială şi centre maternale create în cadrul proiectului. De asemenea, trebuie să menţionăm şi miile de persoane care au obţinut instruire profesională, mediere şi facilitarea accesului pe piaţa muncii graţie celor 9 Servicii de Formare şi integrare Profesională create de proiect. Proiectul, de asemenea, a contribuit la dezvoltarea cadrului normativ de reglementare a activităţii prestatorilor de servicii sociale. Nomenclatorul Serviciilor Sociale lansat astăzi este un bun exemplu în acest sens”, a menţionat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU, în cadrul evenimentului de încheiere a proiectului. Totodată, Kaarina Immonen a menţionat şi despre aspectul inovator şi capacitatea de replicare a proiectului, referindu-se la locurile de muncă noi create în parteneriat cu sectorul privat şi întreprinderile sociale.

Viorel Albu, managerul proiectului “Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, a menţionat în cadrul Târgului că una dintre modalităţile de generare a locurilor noi de muncă aplicată cu succes de proiect a fost colaborarea cu sectorul privat. Abordarea combinată, prin care, pe de o parte, s-au oferit partenerilor granturi pentru crearea noilor locuri de muncă, iar pe de altă parte, contribuţia proiectului, exprimată prin identificarea beneficiarilor, orientarea profesională, achitarea costurilor de instruire şi, în caz de necesitate, co-finanţarea salariilor pe parcursul primelor luni de lucru a beneficiarilor, a permis obţinerea unor rezultate notorii.

„Majoritatea celor 24 de tineri angajaţi de companie graţie parteneriatului stabilit cu proiectul provin din familii vulnerabile sau sunt orfani. Datorită sprijinului proiectului, compania le poate oferi acestora un salariu motivant, compensaţii pentru prânz, bonusuri şi întreg pachetul social. Totodată, datorită asistenţei proiectului venitul companiei s-a majorat cu circa 25 la sută, ceea ce ne-a permis să le oferim angajaţilor un salariu mediu de aproximativ două ori mai mare decât până la stabilirea acestui parteneriat”, a spus unul dintre participanţii la Târgul realizărilor OBTF. Mai multe companii prezente la Târg au menţionat în prezentările lor că datorită sprijinului obţinut din partea proiectului au reuşit să lanseze produse inovatoare din domeniul construcţiilor şi care acum se vând la preţuri accesibile pentru populaţia Republicii Moldova.

“În procesul implementării proiectului cel mai dificil nu a fost crearea celor 10 centre locale, ci asigurarea durabilităţii acestor servicii. Durabilitatea însemnând atât asigurarea autosuficienţei financiare, cât şi consolidarea capacităţii instituţionale. Sunt mândru că pe parcursul proiectului noi am reuşit să atingem şi aceste obiective”, a mai spus Viorel Albu în cadrul Târgului realizărilor OBTF.

Proiectul "Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei" (OBTF) este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) la Iniţiativa Prezidenţială pentru Programul Antitrafic, Guvernului României şi “Fondului de urgenţă”, un program internaţional creat de George Soros în vara anului 2009 pentru atenuarea efectelor negative ale crizei economice mondiale în Europa Centrală, de Est, Sud-Est şi Asia Centrală. Bugetul total al proiectului constituie 5,2 milioane dolari SUA.

Pentru contact: Viorel Albu, manager de proiect, tel. 29 47 71; e-mail: viorel.albu@undp.org sau Natalia Costas, consultant comunicare, GSM: 069 2211 41; e-mail: natalia.costas@undp.org

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și pentru crearea unor țări rezistente. Mai multe despre PNUD la www.undp.org și www.undp.md.