Nume
Parola
Vizualizări: 2776
În Republica Moldova activează Reţelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network)
2 Decembrie 2011 — Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a devenit membru al Reţelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network), ce reuneşte peste 580 organizaţii de susţinere a business-ului din 49 de ţări. Reţeaua oferă o gamă variată de servicii de inovare şi internaţionalizare a întreprinderilor mici şi mijlocii, de care pot beneficia și agenții economici autohtoni.

”Uniunea Europeană reprezintă o zonă comercială strategică pentru Republica Moldova, iar studierea complexă a acestei pieţe a devenit o necesitate imperioasă. Deşi piaţa comunitară este atractivă pentru majoritatea statelor lumii, aceasta are un caracter complex, majoritatea întreprinderilor exportatoare confruntându-se cu probleme ce țin de cunoaşterea regulilor de funcţionare a ei, accesul la surse de finanţare şi programe comunitare din diverse domenii. Pentru a facilita procesul de cunoaştere a pieţei europene şi a extinde relaţiile comercial-economice dintre Uniunea Europeană şi ţările terţe, la începutul anului 2008 a fost lansată reţeaua Enterprise Europe Network (EEN)”, a precizat Mihai Bîlba, șeful Direcției Relații Internaționale a CCI.
Potrivit sursei citate, Republica Moldova a devenit partener al EEN prin crearea unui consorţiu între Camera de Comerţ şi Industrie, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Specialiştii ce activează în cadrul reţelei au capacităţi şi resurse pentru a oferi un spectru larg de servicii: identificarea partenerilor de afaceri în diverse ţări, găsirea noilor tehnologii şi primirea accesului la finanţare, consultaţii referitor la proprietatea intelectuală, legislaţia şi standardele UE, strategii de internaţionalizare etc.
Centrul EEN din Republica Moldova îşi propune să dezvolte capacităţile de cercetare, inovare şi spiritul de întreprinzător în rândul IMM-urilor prin constituirea parteneriatelor cu companii din străinătate, încurajarea cooperării tehnologice şi organizarea evenimentelor de afaceri, acordarea asistenţei IMM-urilor în vederea participării la programele de cercetare şi aplicarea pentru proiecte de finanţare, în special la Programul Cadru 7 pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, implicarea IMM-urilor şi organizaţiilor de susţinere a afacerilor în procesul de creare a politicilor economice, monitorizarea implementării politicilor UE în domeniul competitivităţii şi inovaţiei.

Rețeaua EEN a fost fondată în baza ”Euro Info Centre” şi ”Centrele Inovaţionale Europene”. Ea este o parte importantă a Programului European de Competitivitate şi Inovare şi este gestionată de Agenţia Europeană pentru Competitivitate şi Inovare.
www.chamber.md