Nume
Parola
Vizualizări: 5644
Acţiune publică dedicată Zilei Mondiale de Luptă cu HIV/SIDA
1 Decembrie 2011 — Creşterea răspândirii HIV/SIDA este o problema socio-medicală gravă, dar este şi o problemă de politici, pentru ca autorităţile publice trebuie să-şi asume responsabilitatea deplină pentru acţiunile de profilaxie şi combatere a epidemiei, precum şi susţinerea/protecţia persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA. Ziua Mondială de Luptă cu HIV/SIDA, marcată la 1 decembrie, este un prilej bun pentru a aduce aminte aleşilor poporului despre problema persoanelor afectate de HIV/SIDA, care pana acum au fost susţinute doar din banii donatorilor internaţionali.

Joi, 1 decembrie, la ora 9:30, înainte de începerea şedinţei Parlamentului, un grup de reprezentanţi ai societăţii civile au întâmpinat parlamentarii şi au împărţit flyere şi fundiţe roşii de prins în piept. După ce au ”testat” cunoştinţele parlamentarilor în domeniul HIV/SIDA, participanţii la acţiunea publică au solicitat aleşilor poporului să-şi asume că HIV/SIDA e o maladie care este mai ieftin să fie prevenită şi statul trebuie sa gândească politici de asumare/rezolvare a acestei probleme.

Participanţii la acţiunea publică au fost membri ai Reţelei ONG din Domeniul SIDA, Consiliului Naţional al ONG din R. Moldova, Consiliului Naţional pentru Participare, Coaliţia Voluntariat, Coaliţia Nediscriminare si alte organizaţii din domeniul social/sănătate, care au atenţionat că:
- Educaţia pentru sănătate, inclusiv prevenirea HIV/SIDA, nu este integrată în sistemul educaţional (excluderea obiectului ”Deprinderi de viaţă”)
- Acţiunile de profilaxie si combatere a HIV/SIDA sunt finanţate in mare parte din fonduri externe (in special Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei),
- Statul ar trebui să asigure servicii de protecţie a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, iar in cazul in care nu poate sa o facă, sa creeze mecanisme de procurare a serviciilor de la ONG-uri.

Acţiunea a fost posibilă graţie suportului Worlds AIDS Campaign, UNAIDS Moldova si
Y-PEER.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi coordonatorii evenimentului:
Dorina Focşa, Consiliul Naţional al ONG-urilor din R. Moldova – tel. 069940338,
Irina Maister, Consiliul Naţional pentru Participare – tel. 060172000,
Oxana Ţurcanu, Reţea SIDA – tel. 069203978.