Nume
Parola
Vizualizări: 3825
Peste 100 de copii din Hagimus vor avea condiţii mai bune de trai datorită asistenţei Uniunii Europene şi PNUD
Chisinau, 21 Noiembrie 2011 — Astăzi a fost inaugurată grădiniţa din localitatea Hagimus, raionul Căuşeni, renovată cu sprijinul proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în colaborare cu locuitorii satului şi administraţia publică locală.

„Până acum grădiniţa din sat era un motiv major de îngrijorare pentru locuitorii satului. Din lipsă de resurse financiare, edificiul grădiniţei nu a fost reparat capital de zeci de ani, reţelele inginereşti erau vechi şi deteriorate, ceea ce ducea la pierderi de energie electrică şi termică. Grădiniţa este prevăzută pentru 100 de locuri, dar în lipsa unor condiţii adecvate nu puteam caza mai mult de 40 de copii. Şi asta în timp ce solicitările părinţilor pentru un loc la grădiniţă erau mereu în creştere. De aceea am şi apelat la ajutorul donatorilor. Acum grădiniţa din sat este un motiv de bucurie şi mândrie pentru noi”, a spus Elena Josan, primarul localităţii Hagimus, în cadrul ceremoniei de deschidere a grădiniţei. „Cu sprijinul Uniunii Europene şi a PNUD, acum şi somnul de la amiază al copiilor va fi mai dulce şi mai cald, iar părinţii vor putea fi mai eficienţi la locul lor de muncă”, a mai spus Elena Josan.

Cu asistenţa proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a fost renovat atât interiorul, cât şi exteriorul edificiului, a fost schimbat acoperişul instituţiei, a fost înlocuit sistemul de încălzire şi cel de canalizare, au fost reabilitate reţelele electrice, au fost schimbate uşile şi ferestrele. De asemenea, grădiniţa a fost dotată cu tot mobilierul necesar. „Astfel, am reuşit să creăm condiţii normale pentru învăţământul preşcolar al copiilor din sat, dar şi să oferim locuri de muncă pentru 15 persoane, educatori şi personal auxiliar. În plus, vom avea posibilitatea să deschidem mai multe cercuri de interes, muzicale sau sportive, pentru copii din sat”, a mai spus primarul de Hagimus. Lucrările de reparaţie a grădiniţei au durat o jumătate de an şi au fost realizate de o companie de construcţie selectată prin concurs. Costul total al lucrărilor se estimează la 105 mii Euro.

Prezent la ceremonia de deschidere a grădiniţei, Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a menţionat că proiectul de consolidare a capacităţilor pentru învăţământul preşcolar din Hagimus este unul dintre numeroasele proiecte susţinute de Uniunea Europeană în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. „UE planifică să susţină în continuare proiecte similare, în special, în domeniul social, afaceri şi mediu, având ca scop promovarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Asemenea proiecte îi uneşte pe oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar rezultatele bune obţinute împreună îi fac mai încrezători în ziua de mâine şi îi determină la noi acţiuni în beneficiul comunităţii ”, a mai menţionat Dirk Schuebel.

Locuitorii din sat prezenţi la deschiderea grădiniţei au spus că acest proiect i-a determinat să fie mai încrezători în forţele proprii şi să se avânte în noi iniţiative de dezvoltare a comunităţii lor.

Matilda Dimovska, Reprezentant Permanent Adjunct, PNUD Moldova, a declarat în cadrul festivităţii că impactul acestui proiect nu constă doar în faptul că grădiniţa din sat a trecut printr-o transformare profundă şi că va oferi condiţii mai bune de trai pentru cei 100 de copiii care o vor frecventa. La fel de importantă este şi implicarea oamenilor din sat, alături de consiliul sătesc şi primărie, la edificarea acestei instituţii preşcolare. „Doar împreună, cu implicarea donatorilor, a sectorului neguvernamental şi a tuturor oamenilor din comunitate, putem contribui la dezvoltarea locală durabilă a Republicii Moldova”, a mai declarat Matilda Dimovska. „Până în prezent, prin intermediul proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, mai multe localităţi din regiunea transnistreană au beneficiat de asistenţă pentru dezvoltarea unor iniţiative identificate de locuitori ca fiind o prioritate strategică de dezvoltare a comunităţii, ceea ce a contribuit la îmbunătăţirea vieţii , dar şi la sporirea încrederii oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului”, a mai spus Matilda Dimovska.

Proiectul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” are ca scop abordarea necesităţilor comunităţilor din regiunea transnistreană prin sporirea accesului la serviciile economice şi sociale de bază, precum şi accesului la sursele de informare obiective şi diversificate. Totodată, proiectul urmează să abordeze necesităţile celor mai vulnerabile comunităţi, un accent deosebit fiind pus pe regiunea transnistreană, inclusiv zona de securitate.

Mai multe despre proiect: http://undp.md/projects/Transnistria.shtml

Pentru contact:
Victor Munteanu, Manager de proiect, PNUD Moldova, tel. 260786, e-mail: victor.munteanu@undp.org
Natalia Costaş, consultant comunicare, PNUD Moldova, tel. 069221141, e-mail: natalia.costas@undp.org