Nume
Parola
Vizualizări: 2923
Comunitatea internaţională trebuie să ia acţiune în privinţa reprimărilor din Azerbaidjan
Baku, 16 Noiembrie 2011 — „Vrem să fie pus capăt corupţiei, să fim liberi – vrem viitorul nostru”, sunt cuvintele unui activist din Azerbaidjan

Comunitatea internaţională nu trebuie să închidă ochii asupra încălcărilor drepturilor omului din Azerbaidjan, a rezumat astăzi Amnesty International într-un nou raport, în care se trece în revistă reprimările pornite după izbucnirea protestelor din luna martie.

„Primăvara care nu a înflorit niciodată: Libertăţile suprimate în Azerbaidjan” este raportul ce detaliază valul intimidărilor şi arestărilor în jurul protestelor împotriva corupţiei şi suprimării crescute a instituţiilor media independente, organizaţiilor non-guvernamentale (ONG) şi partidelor din opoziţie.

Încă de atunci activiştii tineri şi figuri din opoziţie sunt încarceraţi în baza unor învinuiri arbitrare sau truncate, în acelaşi timp jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului sunt supuşi ameninţărilor şi hărţuirii.

Amnesty International îi consideră pe cele 17 persoane condamnate din timpul protestelor drept prizonieri de conştiinţă şi cere ca dlor să fie eliberaţi imediat.

„Aceste reprimări ne-au învederat clar – exprimarea dezacordului în public nu va fi tolerată, la fel ca şi orice încercare de a intensifica opinia publică împotriva regimului existent”, a spus Natalia Nozadze, cercetător Amnesty International.

„Uniunea Europeană ca şi alţii parteneri ai Republicii Azerbaidjan trebuie să folosească orice oportunitate pentru a insista asupra eliberării prizonierilor de conştiinţă, la fel ca şi să fie încetată suprimarea protestelor paşnice, opiniilor critice şi a opoziţiei politice”.
Sute de oameni s-au adunat pe străzile capitalei Baku în lunii martie şi aprilie curent pentru a cere reformele democratice şi un respect mai mare faţa de drepturile omului. Inspiraţi de protestele de amploare din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, activiştii de opoziţie au folosit media sociale pentru a se organiza şi răspândi informaţii.
În replică, autorităţile azere au interzis protestele şi au început să hărţuiască şi să-i aresteze pe blogger-i şi activişti.

În urma acelor proteste 14 activişti şi membri ai partidelor politice din opoziţie au fost găsiţi vinovaţi de „organizarea şi participare în dezordini publice”, fiind condamnaţi la până la 3 ani de puşcărie. Amnesty International crede că nu există dovezi că vreunul din susţinătorii opoziţiei a fost implicat în ceva mai mult decât exercitarea legitimă a dreptului la libera exprimare şi asociere, încercând să organizeze protestele paşnice în centrul oraşului Baku.

Reprimările au agravat abordarea autorităţilor „cu mâna grea”.

Învinuirile de defăimare de ordin civil dar şi cel penal sunt în continuare folosite pentru a le închide gura mass-mediei redacţiilor străine li s-a interzis să emite pe frecvenţele naţionale încă în 2009.

Ganimat Zahid, redactorul ziarului pro-opoziţie „Azadlig”, a relatat Amnesty International: „Guvernul strânge laţul pe orice formă de comunicare, astfel limitându-ne accesului la informaţii, hârtie pentru ziare şi distribuitori, astfel lăsându-l pe public într-un blocaj informaţional. Noi tot mai mult contăm pe media sociale ca să umplem vacuumul pentru unor dezbateri informate”.

De asemenea, la moment Guvernul elaborează legi care ar putea restrânge accesul la informaţie pentru utilizatorii Internet-ului, ca şi să introducă în lista infracţiunilor noţiunea de „dezinformare”, ceea ce va limita şi mai mult libera exprimarea pe Internet.

„Efectul sumar al acestor practici, împreună cu impunitatea continuă a autorităţilor pentru asemenea acţiuni, au indus un climat de frică şi auto-cenzurare în societatea azeră, fapt care împiedică şi practic întoarce tranziţia ţării spre o democraţie stabilă”, a menţionat Natalia Nozadze.

„În Azerbaidjan, bogat în petrol, pe parcursul celor 20 de ani de independenţă, prosperitatea economică şi stabilitatea relativă nu au adus cetăţenilor libertăţi fundamentale mai mari; între timp, consolidarea guvernării autoritare de-a lungul ultimului deceniu este în general ignorată de lumea exterioară”.

„Autorităţile azere trebuie să inverseze aceasta tendinţă, iar partenerii lor internaţionali trebuie să-i dea de înţeles că nu vor intra în afaceri cu cei care încalcă drepturile omului”.

Cazuri

În februarie 2011, studentul facultăţii de istorie şi activistul opoziţiei Jabbar Savalan a fost arestat după ce a reprodus pe Facebook un articol critic faţă de Guvern şi a folosit instrumentele media sociale pentru a chema la proteste inspirate de cele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. El a fost bătut în custodia poliţiei pentru a-l forţa să semneze un autodenunţ fals; drept urmare el a fost condamnat la mai mult de doi ani de puşcărie pentru presupusă posedare a marijuanei. Amnesty International îl consideră prizonier de conştiinţă.

Bakhtiyar Hajiyev, activist din opoziţie şi co-fondatorul unei grupe pe Facebook care a chemat la un protest virtual la 11 martie împotriva corupţiei şi asupririi guvernanţilor, a fost de trei ori arestat încă din luna noiembrie 2010 pentru "evitarea recrutării în armata şi neînregistrarea la poliţie". Aflându-se în custodia poliţiei, el a fost lovit cu pumnii, strangulat şi ameninţat cu violul; aceste afirmaţii ale sale nu au fost investigate. La 18 mai 2011 Bakhtiyar a fost găsit vinovat de evitarea serviciului militar şi condamnat la doi ani de închisoare. Amnesty International îl consideră prizonier de conştiinţă.

Vedeţi de asemenea:

Raport http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR55/011/2011/en

Nu îi lăsaţi să fie reduşi la tăcerea: Activiştii azeri încarceraţi pentru opinii deschise. http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR55/010/2011/en

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH] http://t.co/P9pxu0EI
[РУССКИЙ] http://t.co/icb9nbn2