Nume
Parola
Vizualizări: 2312
Filmul unei zile pe Pământ 11.11.11: Episodul despre Republica Moldova axat pe o iniţiativă de promovare a energiei renovabile la Sipoteni, Călăraşi
Chisinau, 11 Noiembrie 2011 — 120 de angajați ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, participă astăzi la acțiunea ”O zi pe Pământ 11.11.11” (One Day on Earth), în care produc filmul unei zile despre iniţiativele şi proiectele care aduc o viaţă mai bună oamenilor.

Inspirat din parteneriatul PNUD / O ZI PE PĂMÂNT, proiectul O ZI PE PĂMÂNT 11.11.11 a devenit acum cea mai extinsă iniţiativă de integrare a eforturilor mass-media în activităţile Naţiunilor Unite. UNAIDS, UNHCR, OMS, UN Women şi Banca Mondială s-au asociat, la nivel global, iniţiativei PNUD pentru a documenta împreună, într-o singură zi, vineri 11 noiembrie, proiectele şi acţiunile care au un impact benefic asupra oamenilor, comunităţilor, ţărilor.

Episodul despre Republica Moldova are în prim-plan proiectul de promovare a energiei renovabile, realizat de o organizaţie non-guvernamentală în satul Sipoteni, raionul Călăraşi, în beneficiul copiilor şi tinerilor de la Centrul de integrare socio-profesională „Angel”. Beneficiind de Programul de granturi mici PNUD, „Asociaţia pentru promovarea energiei renovabile” din Sipoteni a instalat un sistem de producere a energiei electrice din biomasă şi energie solară pentru beneficiarii Centrului, care va reduce cu aproape 4 ori costurile în comparație cu consumul de gaze naturale în timpul sezonului rece. Economiile anuale datorate acestei iniţiative se cifrează la 26 260 MDL /2 500 dolari SUA.

„Rezultatele bune ale proiectului, povestite în imagini video, vor servi drept exemplu de urmat în domeniul utilizării energiei renovabile atât pentru comunităţile din Moldova, cât şi pentru alte comunităţi din lume, datorită integrării acestei istorii video în iniţiativa ”O zi pe Pământ 11.11.11”, a afirmat Matilda Dimovska, Reprezentantul Permanent adjunct al PNUD în Moldova.

Comunitatea on-line OneDayOnEarth.org, care adună şi difuzează istoriile video din toate ţările lumii, filmate la 11 noiembrie 2011, a depăşit cu o zi înainte de eveniment cifra de 25 000 de persoane.

Filmul PNUD “O zi pe pămînt” din 2010 poate fi accesat la www.undp.org

Mai multe despre proiectul O ZI PE PĂMÂNT 11.11.11 la http://www.onedayonearth.org/

Pentru informații vă rugăm să o contactați pe Ludmila Tiganu, Specialist comunicare, PNUD Moldova, tel. 269 112, e-mail: ludmila.tiganu@undp.org

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și pentru crearea unor țări rezistente. Vizitați: www.undp.org și www.undp.md.