Nume
Parola
Vizualizări: 3078
RAPORTUL DEZVOLTĂRII UMANE 2011: Între 1995 și 2011, Indicele Dezvoltării Umane al Republicii Moldova a crescut cu 11 la sută
Chisinau, 3 Noiembrie 2011 — •Raportul Dezvoltării Umane plasează Republica Moldova pe poziţia 111 dintr-un număr de 187 de ţări și teritorii ale lumii, conform Indicelui Dezvoltării Umane

Raportul Dezvoltării Umane 2011, lansat astăzi la Chișinău, oferă o evaluare a progreselor dezvoltării obţinute în 187 de state și teritorii ale lumii şi poziţionează Republica Moldova pe locul 111, conform Indicelui Dezvoltării Umane, care rezumă perspectivele unei vieţi lungi şi sănătoase, starea educaţiei şi standardele unui trai decent.

Raportul intitulat „Durabilitate și echitate: un viitor mai bun pentru toți” poziționează Republica Moldova în categoria țărilor cu o dezvoltare umană medie și îi atribuie în 2011 o valoare a Indicelui Dezvoltării Umane de 0.649. Între anii 1995 și 2011, Indicele Dezvoltării Umane (IDU) al Republicii Moldova a crescut de la 0.584 până la 0.649, ceea ce reprezintă o majorare cu 11 la sută sau o creștere anuală de aproximativ 0,7 la sută.

Anul trecut, în Raportul Dezvoltării Umane 2010, Republica Moldova a fost plasată pe locul 99 din 169 state, însă autorii Raportului afirmă că este eronat să fie comparate valorile și poziționările cu rapoartele precedente, pentru că metodele și datele s-au schimbat, la fel ca și numărul țărilor și teritoriilor incluse – 187 în 2011 față de 169 în 2010.

„Mediul este esențial pentru modul în care alegem să ne trăim viețile, cu conștiința că tot ceea ce facem are consecințe pentru cele șapte miliarde de locuitori câți suntem astăzi pe glob, precum și pentru miliardele de persoane care se vor naște în secolele care vin”, a afirmat în prefața Raportului Dezvoltării Umane 2011, Administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Helen Clark, care s-a aflat, în septembrie anul trecut, în prima sa vizită oficială în Republica Moldova.

Oferind o radiografiere a progreselor înregistrate de Republica Moldova la fiecare dintre cei câțiva indicatori care compun Indicele Dezvoltării Umane – speranța de viață la naștere sau Produsul Intern Brut, de exemplu, Raportul 2011 constată că între 1980 și 2011 în Moldova speranța de viață la naștere a crescut cu 4,7 ani, iar PIB-ul pe cap de locuitor s-a majorat cu aproximativ 68,0 la sută între 1995 și 2011.

„Expresia pe care Raportul Dezvoltării Umane o plasează în acest an în titlul său – „Un viitor mai bun pentru toți” – este de mai mult timp motto-ul activităților pe care le inspiră sau le realizează Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Această ediție a Raportului constată progresele obținute de Republica Moldova și oferă înțelegerea faptului că există o interdependență directă între dezvoltarea umană, protecția mediului și eliminarea inegalităților. Și această abordare poate aduce beneficii fiecărui cetățean al țării”, a afirmat, la Chişinău, Matilda Dimovska, Reprezentant Permanent adjunct PNUD în Moldova, la evenimentul de lansare la Chișinău.

Indicele Dezvoltării Umane 2011 al Republicii Moldova de 0.649 se situează peste media de 0.630 a grupului de țări cu o dezvoltare umană medie, dar sub media de 0.751 a statelor din Europa și Asia Centrală. Din regiunea Europei și Asiei Centrale, țările care sunt apropiate de Republica Moldova ca nivel de dezvoltare umană sunt Turkmenistanul și Uzbekistanul, ocupând în clasamentul dezvoltării umane 2011 pozițiile 102 și 115, respectiv.

Primele trei ţări ale lumii, plasate în 2011 conform Indicelui Dezvoltării Umane, sunt Norvegia, Australia şi Olanda, iar clasamentul este încheiat de Burundi, Niger și Republica Democratică Congo.

De altfel, progresele pe termen lung ale unei țări pot fi evaluate în contextul altor state situate aproape atât pe plan geografic, cât și în ceea ce privește valoarea Indicelui Dezvoltării Umane. De exemplu, între anii 1995 și 2011, Republica Moldova, Turcia și Armenia au urmat traiectorii diferite de creștere a Indicelui Dezvoltării Umane.

Indicele Dezvoltării Umane 2011

Împreună cu lansarea Raportului Dezvoltării Umane 2011, este prezentat, de asemenea, şi Indicele Dezvoltării Umane (IDU), care face parte din Raport. IDU reprezintă un rezumat al indicatorilor bunăstării oamenilor, combinând câteva dimensiuni ale dezvoltării umane: o viaţă lungă şi sănătoasă (măsurată prin speranţa de viaţă la naştere), un nivel bun de educaţie (măsurat prin rata ştiinţei de carte la adulţi, combinată cu rata totală a înrolării în învăţământul primar, secundar şi terţiar) şi condiţii de trai decent (măsurate prin Produsul Intern Brut pe cap de locuitor).

Raportul Dezvoltării Umane de anul trecut a introdus trei indicatori nou, care sunt prezenți și în Raportul 2011: Indicele Dezvoltării Umane ajustat pentru Inegalitate, datorită faptului că inegalitatea reduce media dezvoltării umane datorată inegalităţii în domeniile sănătăţii, educaţiei şi veniturilor, Indicele Inegalităţii Gender, care măsoară disparităţile în forţa de muncă, sănătate, cunoştinţe şi abilitare, care afectează femeile, şi Indicele Sărăciei Multidimensionale, care identifică lipsuri importante în sănătate, educaţie şi standarde de viaţă, afectând până la 1,7 milioane de oameni pe glob.

* * *
DESPRE ACEST REPORT: Raportul anual al Dezvoltării Umane este o publicație independentă din punct de vedere editorial a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pentru a descărca gratis atât Raportul Dezvoltării Umane 2011, tradus în zece limbi, precum și alte materiale adiționale privind indicatorii sau implicațiile regionale, vă rugăm să vizitați: http://hdr.undp.org.

DESPRE PNUD: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și crearea unor țări rezistente. Vizitați pagina web: www.undp.org