Nume
Parola
Vizualizări: 4606
Siria: Campania de reducere la tăcere a protestatarilor de peste hotare
Londra, 4 Octombrie 2011 — Protestatari sirieni din Europa şi America au fost monitorizaţi şi hărţuiţi în mod sistematic de către oficialii ambasadei şi de către alte persoane considerate a acţiona în numele regimului sirian – a declarat astăzi Amnesty International într-un nou comunicat informativ.

„Mâna lungă a Mukhabaraat-ului” (Long Reach of the Mukhabaraat) include cazurile ai peste 30 de activişti din opt ţări - Canada, Chile, Franţa, Germania, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii - care afirmă că s-au confruntat cu intimidare din partea oficialilor ambasadei şi a altor persoane, iar drept rezultat, din câte se pare, rudele lor din Siria au fost, în unele cazuri, expuse hărţuirii, detenţiei şi chiar torturii.

"Sirienii expatriaţi au încercat să scoată în evidenţă, prin protest paşnic, abuzurile pe care noi le calificăm ca crime împotriva umanităţii – iar aceasta reprezintă o ameninţare la adresa regimului sirian", a declarat Neil Sammonds, cercetător pentru Siria la Amnesty International. "Drept răspuns, regimul pare să fi pornit o campanie sistematică, uneori violentă, de intimidare a sirienilor de peste hotare, pentru a-i reduce la tăcere".

"Totuşi, acest lucru este o dovadă suplimentară că guvernul sirian nu va tolera disidenţa legitimă şi este pregătit să înainteze, pentru a reduce la tăcere pe cei care protestează public împotriva acestuia".

În multe cazuri, organizaţia a constatat că protestatarii din faţa ambasadelor siriene au fost iniţial filmaţi sau fotografiaţi de către funcţionari, fiind apoi supuşi hărţuirii în diverse moduri, inclusiv prin apeluri telefonice, mesaje pe e-mail şi Facebook, prin care au fost avertizaţi să se oprească.

Unii activişti afirmă, că au fost ameninţaţi în mod direct de către oficialii ambasadei. Naima Darwish, care a creat o pagină pe Facebook cu un îndemn la proteste în faţa ambasadei siriene din Santiago, Chile, a fost contactată direct de către un funcţionar superior, care i-a cerut să se întâlnească personal.

"El mi-a spus că nu ar trebui să fac astfel de lucruri", a declarat aceasta pentru Amnesty International. "El a mai spus că, dacă voi continua, voi pierde dreptul de a mă întoarce în Siria".

Un şir de sirieni au aflat că familiile lor de acasă au fost vizate de forţele de securitate, după câte se pare, pentru a le convinge să renunţe la activităţile lor de peste hotare, în caz contrar, fiindu-le prezise potenţiale consecinţe devastatoare.

Aladdin, fratele lui Imad Mouhalhel, a fost deţinut în Siria, în luna iulie, timp de patru zile. După ce a fost torturat, acestuia i-au fost arătate fotografii şi înregistrări video de la protestele din faţa ambasadei siriene în Spania şi i s-a spus să-l identifice pe Imad în rândul participanţilor.

La 29 august, Aladdin a fost din nou arestat şi, din câte se pare, a fost forţat să-l roage pe Imad prin telefon să nu mai meargă la proteste. De atunci, Imad şi familia lui nu au mai primit veşti de la Aladdin şi au temeri grave pentru siguranţa acestuia în detenţie.

După ce Malek Jandali, un pianist şi compozitor în vârstă de 38 de ani, a desfăşurat în luna iulie o demonstraţie pro-reformă în faţa Casei Albe, mama şi tatăl acestuia, cu vârsta de 66 şi respectiv 73 de ani, au fost atacaţi în casa lor din Homs.

Malek a declarat Amnesty International, că părinţii săi au fost bătuţi şi închişi în camera de baie, în timp ce apartamentul lor a fost jefuit. Agenţii le-au spus părinţilor acestuia: "Iată ce se întâmplă atunci când fiul vostru îşi bate joc de guvern". Părinţii lui Malek au fugit din ţară.

Unele familii din Siria, se pare că au fost obligate să-şi renege public rudele de peste hotare. Sondos Sulaiman a înregistrat în luna iunie un clip video din Germania, în care îi îndemna pe alawiţii - grupul minoritar din care face parte familia al-Assad, aflată la guvernare - să se împotrivească regimului. Aceasta a declarat Amnesty International:

"Fratele meu a apărut la televiziunea de stat siriană, denunţând acest video şi declarând lucruri grave despre mine, pentru a-mi distruge credibilitatea. Sunt sigur că nu ar fi făcut acest lucru de bunăvoie".

Sondos nu a reuşit să-i contacteze pe nici unul din membrii familiei sale, pentru a confirma ceea ce se întâmplă cu ei, în special cu fratele ei.
Amnesty International a declarat că ţările gazdă trebuie să întreprindă măsuri considerabile împotriva ambasadelor siriene acuzate de orchestrarea acestui tip de hărţuire şi intimidare, şi a îndemnat ţările în cauză să asigure protecţia libertăţii de asociere şi a celei de exprimare.

Membrii organizaţiei conştientizează că guvernul Statelor Unite şi cel al Marii Britanii, au pus în discuţie problema cu ambasadorii Siriei la Washington şi, respectiv, la Londra. Protestatarii din Spania au declarat pentru Amnesty International, că au depus o plângere oficială prin intermediul organelor de drept locale.

"Aşteptăm ca guvernele gazdă să întreprindă acţiuni în baza acuzaţiilor credibile de abuzuri, fără a aştepta plângeri oficiale", a spus Neil Sammonds. Mulţi dintre oamenii cu care am vorbit, nu depun plângeri oficiale la poliţie pentru că sunt prea speriaţi de ceea ce li s-ar putea întâmpla.

"Preconizăm că orice funcţionar găsit responsabil de astfel de încălcări, să fie urmărit penal sau - în cazul în care imunitatea diplomatică nu permite acest lucru – să le fie cerut să părăsească ţara".

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md

ENGLISH: http://t.co/e3nA8iK7 РУССКИЙ: http://t.co/rOusuiGa