Nume
Parola
Vizualizări: 3242
Învingătorii ”Polobocului de aur 2011” sâmbătă își vor lua premiile
Chisinau, 3 Octombrie 2011 — Învingătorii concursului pentru cel mai bun vin de casă ”Polobocul de aur 2011” își vor lua premiile pe 8 octombrie curent, orele 13.00, în timpul unei ceremonii solemne din cadrul sărbătorii ”Ziua Naţională a Vinului”, ce se va desfășura în perioada 8 – 9 octombrie 2011, la Chișinău, CIE ”Moldexpo”.
Concursul ”Polobocul de aur” este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, cu scopul de a-i remarca pe cei mai buni producători ai vinului de casă, a promova tradiţiile naţionale de fabricare a vinurilor moldoveneşti în condiţii casnice, a ridica cultura de consum şi a facilita schimbul de experiență între producătorii vinului de casă.

La etapa regională a ediţiei a X-a a „Polobocului de aur” organizată în perioada februarie-martie curent, la filialele Cahul, Găgăuzia, Hânceşti, Orhei, Tighina şi Ungheni ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, au participat circa 500 de producători de vin de casă - persoane fizice din diferite raioane.
Degustarea de la etapa republicană a concursului a avut loc pe 25 martie 2011, la Chişinău, la „Casa Vinului”, la ea participând 70 de mostre de vinuri ale 60 de gospodari.
Vladimir Didilica, vicepreşedinte al CCI, preşedinte al comitetului organizatoric pentru pregătirea şi desfăşurarea concursului, a menţionat că, deşi anul 2010 a fost destul de complicat pentru vinificatori, acest fapt nu s-a răsfrânt asupra calității vinului. „Degustarea a avut loc în lunile februarie-martie 2011, atunci, când vinul nou se maturează, obţine buchetul și toate calitățile gustative. Concursul este o modalitate eficientă de promovare a producătorilor de vin de casă, ce trebuie susţinuţi, încurajaţi, îndrumaţi. Dacă la prima ediție au participat puțini entuziaști ai vinificației de casă, pe parcursul anilor concursul a căpătat amploare, iar premiul mare, „Polobocul de aur”, constituie o dovadă a măiestriei înalte a gospodarilor”.
Anatol Balanuţa, preşedintele juriului de degustare, şef al catedrei Enologie a Universităţii Tehnice, profesor, vicepreşedinte al comitetului organizatoric, a accentuat calitatea înaltă a vinurilor participante la concurs, ceea ce demonstrează evoluţia abilităţilor vinificatorilor amatori. „Şi statul trebuie să manifeste interes pentru stimularea producerii vinurilor calitative de casă. Fiind o tradiţie frumoasă, aceasta nu trebuie neglijată, ci valorificată pentru dezvoltarea turismului rural. Vinurile fabricate la întreprinderi sunt destinate preponderent pentru export, pe când vinurile din gospodăriile mici reprezintă specificul zonei respective. Multe dintre vinurile de casă participante pe care le-am degustat nu cedează prin nimic vinurilor de la întreprinderi, putând concura chiar şi la concursuri internaţionale. Prin organizarea „Polobocului de aur”, CCI face un lucru mare”, a spus Anatol Balanuţa.
Concursul „Polobocul de Aur” are 4 nominalizări, fiecare dintre care conţine 2 categorii: vin alb şi vin roşu. La competiţie au fost depuse mostre de vinuri de casă naturale (fără adaosuri), produse în anii trecuţi şi vinuri tinere (produse în 2010), cu indicarea denumirii vinului, anului de fabricaţie, sortului de struguri folosit la producerea acestuia.
„Polobocul de aur" este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, anual, din 2002. Premiul mare al concursului este "Polobocul de aur" - un butoi de 120 de litri, de stejar, în care se poate păstra vinul. Sponsor al ediţiei a X-a a concursului a fost „Casa Vinului”.

Învingătorii concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de aur-2011”

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea: Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin alb
CERVENI PIOTR – ALIGOTE – or. Vulcănești

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin roşu
CRUDU Alexandru – SAPERAVI – or. Orhei

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri hibride
Categoria : Cel mai bun vin alb
TATARU Alexandru – NOUA – s. Vălcineț, r-l Călărași

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri hibride
Categoria : Cel mai bun vin roșu
ROMANIUC Mihail – RAINDOR – or. Orhei

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an
Categoria : Cel mai bun vin roşu
IURCO Roman – MERLOT - 2008 – s. Ucrainca, r-l Căușeni

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an
Categoria : Cel mai bun vin alb
ARHIP Tudor – ALIGOTE-2009 – s. Sadova, r-l Călărași

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin roșu
CONDREA Gheorghe – CAHOR - 2006 – or. Ialoveni

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea : Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin alb
CHIRONDĂ Alexandru – TRANDAFIRUL MOLDOVEI – s. Roșu, r-l Cahul

Premiu Special

1. BEJAN Mihail – GINGĂȘIE – s. Taraclia de Salcie, r-l Cahul
2. GOGU Gheorghe – CAHOR-2009 – or. Căușeni
www.chamber.md