Nume
Parola
Vizualizări: 2909
Noile autorităţi din Libia trebuie să prevină spirala abuzurilor
Londra, Tripoli, 13 Septembrie 2011 — Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) trebuie să ţină sub control grupările înarmate anti-Gaddafi pentru a preveni atacurile de reprimare şi arestările arbitrare, sugerează Amnesty International în raportul principal cu privire la încălcările drepturilor omului în perioada conflictului în Libia.

„Bătălia pentru Libia: Omoruri, „dispariţii” şi tortură”, un raport de 107 pagini care stipulează că în timp ce forţele al-Gaddafi au comis multiple violări ale legislaţiei internaţionale în decursul conflictului, forţele loiale CNT-ului de asemenea au comis abuzuri, care în anumite cazuri pot fi calificate drept crime de război.

„Noile autorităţi trebuie să înlăture abuzurile din ultimele patru decenii, stabilind standarde noi şi plasând drepturile omului ca prioritate pe agenda lor,” a declarat Claudio Cordone, Director Senior Amnesty International.

„Sarcina dificilă de a face lucrurile altfel, de a opri abuzurile şi de a iniţia reformele mult-necesare pentru respectarea drepturilor omului acum aparţine CNT-ului”.

„Atenţia principală trebuie să fie acordată evaluării stării din sectorul de justiţie şi demarării reformării acestuia pentru a asigura un proces echitabil, acordându-le victimelor dreptate şi asigurându-le despăgubiri.”

Amnesty International a găsit dovezi că în timpul conflictului forţele al-Gaddafi au comis crime de război şi alte abuzuri, care ar putea constitui crime împotriva umanităţii, inclusiv atacurile non-discriminatorii, uciderile în masă ale deţinuţilor, tortura, dispariţiile forţate şi detenţiile arbitrare. În majoritatea cazurilor abuzurile au fost comise împotriva civililor.

Totodată, organizaţia a documentat despre „reglări de conturi” brutale, făcute de anumite forţe anti-Gaddafi după alungarea din estul Libiei celor loiali Colonelului – acestea au utilizat chiar şi linşarea unor soldaţi capturaţi.

Zeci de persoane suspectate de a fi foştii agenţi ai securităţii, mercenari sau simpatizanţi a lui al-Gaddafi au fost omorâte în estul Libiei Est începând cu luna februarie.

După ce CNT-ul şi-a asumat controlul asupra oraşelor Al-Bayda, Benghazi, Derna, Misratah ş.a. în februarie, forţele anti-Gaddafi au făcut perchiziţii în case, au comis omoruri şi alte atacuri violente împotriva celor suspectaţi de a fi mercenari, ultimii provenind din regiunea sub-sahariană sau fiind libienii de culoare.

Uciderea deţinuţilor constituie o crimă de război, indiferent ce parte din conflict a comis-o.

Amnesty International a avertizat că există pericol real că practicile date se vor repeta, ţinând cont de faptul că bătaia continuă şi unele părţi ale ţării încă sunt contestate.

Riscului particular sunt supuşi străinii din ţările africane, a spus organizaţia. Între o treime şi jumătate din cei aflaţi în locurile de detenţie din Tripoli şi al-Zawiya sunt naţionalii străini – Amnesty consideră că majoritatea din ei sunt lucrători migranţi, nu luptători.

Amnesty International a stabilit că numeroasele zvonuri din februarie despre faptul că forţele al-Gaddafi ar folosi un număr mare de mercenari din Africa sub-sahariană au fost semnificativ exagerate. Însă, oficialii CNT-ului au făcut puţin pentru a respinge aceste presupuneri false.

Organizaţia salută faptul că în luna mai CNT-ul a editat un ghid pentru forţele sale, prin care se cere că acestea să se comporte potrivit legislaţiei şi standardelor internaţionale, iar în luna august preşedintele Consiliului nominalizat a chemat forţele anti-Gaddafi să se abţine de la atacuri de reprimare. De asemenea CNT-ul a trimis abonaţilor telefoniei mobile mesaje, în care a cerut că aceştia să evite atacurile de răzbunare şi să-i trateze pe deţinuţi cu demnitate.

Prezentând CNT-ului „Agenda drepturilor omului pentru schimbare” (“Human Rights Agenda for Change”), un document comprehensiv, Amnesty International a chemat noile autorităţi să plaseze toate centrele de detenţie în subordinea Ministerului Justiţiei şi ale Drepturilor Omului, şi să asigure că reţinerile să fie efectuate numai de entităţi oficiale, şi nu de “thuwwar” (revoluţionarii).

Oficialii penitenciarilor din Tripoli şi al-Zawiya au spus Amnesty International că ei nu raportează Ministerului Justiţiei şi ale Drepturilor Omului, ci consiliilor militare şi locale.

Amnesty International a colectat mărturii de la mai mult de 200 de deţinuţi în urma căderii oraşelor al-Zawiya şi Tripoli, şi crede că mii de oameni au fost scoşi din casele lor, de la lucru, la punctele de control, sau pur şi simplu din stradă.

Mulţi din ei au fost maltrataţi în timpul arestării – bătuţi cu bastoane sau arme; loviţi şi înjuraţi, uneori cu ochii legaţi şi încătuşaţi. În unele cazuri deţinuţii au relatat că au fost râniţi cu arme de foc după ce au fost prinşi.

Organizaţia a apelat către CNT-ul să-i investigheze în mod prioritar pe cei suspectaţi de abuzuri, indiferent ce parte al conflictului au susţinut, şi să-i urmărească prin procese judiciare echitabile racordate cu standardele internaţionale; victimelor trebuie să le fie asigurate despăgubiri.

„Cei responsabili pentru represiunile îngrozitoare din vremea Colonelului al-Gaddafi trebuie să fie traşi la răspundere.” a adăugat Claudio Cordone. „Thuwwar-ii trebuie să fie judecaţi conform aceloraşi standarde. Altfel dreptatea nu va avea loc, iar ciclul vicios de abuzuri şi reprimări riscă să fie perpetuate.”

„Libienii au fost nevoiţi să îndure mari suferinţe pe parcursul deceniilor. Ei merită să participe în construirea noii Libii, unde asemenea feluri de abuzuri să nu se repete şi să nu fie tolerate.”

Notă către editori:

Raportul „Bătălia pentru Libia: Omoruri, „dispariţii” şi tortură” în mare parte se bazează pe vizita de constatare a faptelor Amnesty International în Libia, efectuată în perioada între 26 februarie şi 28 mai curent. Delegaţia Amnesty International a vizitat al-Bayda, Ajdabiya, Brega, Benghazi, Misratah şi Ras Lanouf. Aceasta s-a reîntors în Libia la finele lunii august, cu nişte zile înainte de asaltarea oraşului Tripoli de către rebeli.

EN: http://t.co/t6qiZd1
RU: http://t.co/kxgxk8D