Nume
Parola
Vizualizări: 4299
Serviciul „Locuinţă protejată” a fost lansat în oraşul Bălţi
Bălţi, 9 Septembrie 2011 — Serviciul „Locuinţă protejată” a fost lansat, vineri, 9 septembrie, în oraşul Bălţi. Serviciul respectiv, adresat persoanelor cu probleme de sănătate mintală, a fost implementat de Asociaţia SOMATO din Bălţi în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi testarea locuinţelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintala din Moldova”, finanţat, în mare parte, de Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova.

În cadrul Serviciului „Locuinţă protejată”, în oraşul Bălţi, au fost deschise, în premieră pe ţară, patru locuinţe pentru 16 persoane cu probleme de sănătate mintală – două apartamente la bloc şi două case la sol (vezi detalii despre locuinţe în NOTA pentru editori, anexa comunicatului). Spaţiul locativ a fost oferit de municipalitatea bălţeană, iar lucrările de reparaţie şi amenajare a acestora au fost făcute din fondurile donatorilor. Ultimele două locuinţe protejate au fost inaugurate astăzi.

În plus, în cadrul proiectului, 80 de persoane cu probleme de sănătate mintală din Bălţi au beneficiat de îngrijiri la domiciliu. Cu participarea unor experţi din Olanda, au fost organizate două cicluri de instruire a persoanelor implicate în derularea proiectului, precum şi efectuată o vizită de studiu în Olanda.

În cadrul ceremoniei de lansare a serviciului, preşedinta Asociaţiei SOMATO, Jana Chihai, a menţionat că printre cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă persoanele cu afecţiuni mintale se numără lipsa condiţiilor pentru asigurarea unei vieţi independente şi libere.

„Serviciul „Locuinţă protejată” este anume acea oportunitate pentru beneficiarii noştri de a avea o viaţă independentă, de a se bucura de condiţii pentru a se integra în societate şi să decidă singuri ce este important în viaţa lor cotidiană”, a spus Jana Chihai.

„Faptul că municipalitatea este unul dintre partenerii proiectului deja denotă o atitudine faţă de problemele sociale din localitate”, a spus Vasili Panciuk, primarul de Bălţi.

Potrivit lui Panciuc, proiectul derulat de Asociaţia SOMATO permite „să manifestăm o atitudine civilizată în procesul de reabilitare şi integrare a unor oameni cu destine nu tocmai fericite”.

La lansarea serviciului a participat şi Valentina Buliga, ministru al Protecţiei Sociale şi Familiei.

Conform datelor oficiale, în municipiul Bălţi sunt peste trei mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv peste 200 de copii şi circa 190 de adolescenţi.

* * *

Pentru detalii, o puteţi contacta pe Jana Chihai: tel.: +231/ 350-89-908, e-mail: jchihai@somato.md

* * *

Proiectul „Dezvoltarea şi testarea locuinţelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală din Moldova” a fost lansat la sfârşitul anului 2008 şi va fi încheiat la sfârşitul anului 2011. Programul are un buget de circa 295 mii de euro, dintre care aproximativ 220 mii de euro au fost alocaţi de Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova; co-finanţatori ai proiectului sunt Mental Health Initiative/Open Societe Institute (Ungaria) şi Primăria Bălţi. Proiectul este derulat de Global Initiative on Psychiatry, Hilversum (Olanda) şi Asociaţia SOMATO din Bălţi.

* * *

NOTĂ PENTRU EDITORI
DESPRE LOCUINŢELE PROTEJATE DIN BĂLŢI

În cadrul Serviciului „Locuinţă protejată” au fost deschise patru locuinţe protejate pentru 16 persoane cu probleme de sănătate mintală. Locuinţele au fost acordate de Primăria Bălţi. Au fost reparate şi mobilate din banii donatorilor externi (vezi detalii în comunicatul de presă). Locuinţele dispun de toate condiţiile pentru un trai independent. Plasarea beneficiarilor în locuinţele protejate este însoţită de un plan individual de îngrijire, care are scopul de a oferi oportunităţi reale de incluziune în comunitate.

➲ Prima locuinţă protejată în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi testarea locuinţelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintala din Moldova” a fost deschisă la Bălţi în data de 17 februarie 2011. La eveniment a participat şi Ambasadorul Dirk Shuebel, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova. Prima locuinţă protejată reprezintă un apartament cu două odăi, care este amplasat într-un bloc locativ din centrul oraşului (str. Independenţei). În acest apartament locuiesc patru beneficiare.

➲ A doua locuinţă protejată pentru persoane cu probleme de sănătate mintală a fost deschisă la 27 mai 2011. Este vorba de o casă la curte, situată în oraşul Bălţi pe strada „31 august”, 127, având suprafaţa totală de circa 60 m.p. Imobilul (trei camere locative, sufragerie, baie) este mobilat şi dispune de toate condiţiile pentru un trai decent. În această casă locuiesc cinci bărbaţi cu probleme de sănătate mintală.

➲ A treia locuinţă protejată se inaugurează la 9 septembrie 2011. Este vorba de o parte dintr-o casă la sol (situată în cartierul „Pământeni”) – sufragerie, baie şi o cameră de circa 40 m.p. Aici vor locui trei bărbaţi cu probleme de sănătate mintală.

➲ A patra locuinţă protejată se inaugurează la 9 septembrie 2011, fiind vorba de un apartament cu trei odăi + sufragerie, antreu şi baie. Această locuinţă va fi populată de patru beneficiare. Suprafaţa apartamentului protejat deste de circa 70 de m.p. şi este situat pe artera principală a oraşului – str. Ştefan cel Mare.

Cele 16 persoane cu probleme de sănătate mintală vor duce o viaţă independentă în cele patru locuinţe. Ei vor avea un loc de muncă, îşi vor plăti singuri facturile pentru comodităţi, îşi vor prepara bucatele şi vor primi oaspeţi. Viaţa locatarilor însă va fi monitorizată de specialiştii Centrului de Sănătate Mintală „SOMATO”, administrat de asociaţia cu acelaşi nume.

Locuinţele protejate au fost deschise în cadrul unui proiect derulat de „Global Initiative Hilversum” (Olanda) şi Asociaţia SOMATO (Bălţi) cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, „Mental Health Initiative Open Societe Institute” (Ungaria) şi Primăria municipiului Bălţi.

# # #