Nume
Parola
Vizualizări: 3152
Georgia a stabilit data executării lui Troy Davis
Londra, 8 Septembrie 2011 — Astăzi Amnesty International a declarat că statul american Georgia trebuie să-l absolve de la pedeapsa capitală pe Troy Davis, deţinutul sancţionat cu pedeapsa capitală, după ce executarea sentinţei s-a stabilit să aibă loc pe data de 21 septembrie.

Troy Davis a fost condamnat în anul 1991 pentru omorârea în 1989 a unui ofiţer de poliţie din Savannah. Învinuirea se baza pe depoziţiile martorilor. După finalizarea procesului, şapte din nouă martori şi-au retras sau schimbat declaraţiile, unii din ei invocând că au fost constrânşi de către poliţie.

Acum Davis se confruntă cu a patra decizie privind data de execuţie în decurs de ultimii patru ani.

În 2007 el urma a fi executat în decurs de 24 de ore, când Consiliul Georgiei pentru Graţieri a stipulat că nu va permite executarea pedepsei „până când toţi membrii nu va fi convinşi că nu există dubii referitor la vinovăţia inculpatului.”

„Ţinând cont de îndoielile ce persistă în acest caz, Consiliul nu poate, în bună credinţă, să permită această execuţie,” a spus Rob Freer, cercetător Amnesty International pentru SUA.

„Opunându-ne oricăror execuţii, indiferent de argumentele statului, chiar şi susţinătorii acestei pedepse irevocabile ar trebui să fie deranjaţi de starea dovezilor împotriva lui Troy Davis."

După audierile federale din anul trecut, ordonate de Curtea Supremă a SUA, Judecătorul Curţii Judeţene William Moore a decis că Troy Davis a eşuat să ne convingă „prin dovedire clară şi suficientă astfel încât nici-un jurat să nu-l fi putut condamna în lumina dovezilor noi” care au apărut după procesul din 1991.

Judecătorul Moore a încheiat prin fraza că „Dl Davis nu este nevinovat” din perspectiva acestui „standard extraordinar de înalt”, deşi a recunoscut că noile dovezi aduc dubii „adiţionale, minimale” asupra condamnării propriu-zise.

Curtea Supremă a SUA a respins recursul lui Davis din data de 28 martie 2011, şi la 6 septembrie judecătorul unui judeţ din Georgia a semnat mandatul de execuţie, astfel autorizând statul să-l execute pe Troy Davis între 21 şi 28 septembrie.

Pe 7 septembrie Comisarul de Corecţii a stabilit că executarea să aibă loc la ora 7 seara pe data de 21 septembrie în Penitenciarul de diagnosticare şi clasificare din Jackson, Georgia.
În timp ce Troy Davis aşteaptă executarea pedepsei, mai mult de 90 de deţinuţi în SUA au fost eliberaţi din motive nevinovăţiei. În fiecare caz ei au fost găsiţi vinovaţi definitiv.

În ultimii patru ani trei state americane – New Jersey, New Mexico şi Illinois – au legiferat să abolească pedeapsa cu moartea.

Semnând legile respective, trei guvernatori au menţionat despre riscul erorilor, ca raţionament întru susţinerea abolirii pedepsei cu moartea.

EN: http://t.co/vYnRRDT

RU: http://t.co/ZeX3pkl