Nume
Parola
Vizualizări: 3068
PARTICIPAREA CIVICĂ A TINERILOR – CALEA SPRE CONSOLIDAREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Vadul lui Voda, 24 August 2011 — În perioada 15-21 august 2011 a fost organizată Şcoala de Vară “Participarea civică a tinerilor în Moldova”, activitate care a fost desfăşurată la Vadul lui Vodă, baza de odihnă “Romaniţa”.

Scopul de bază al şcolii de vară a constituit:
• Sporirea cunoştinţelor privind angajamentul civic al tinerilor în special la nivel local;
• Dezvoltarea abilităţilor de a desfăşura activităţi de participare civică;
• Consolidarea instrumentelor proprii de promovare a mobilităţii tinerilor în localitatea lor.


La aceasta au participat 19 tineri cu vîrsta cuprinsă între 15-19 ani din regiunea de nord a ţării (Şoldăneşti, Rezina, Orhei), precum şi regiunea tranistreană (Rîbniţa şi Camenca).

Este necesar de remarcat faptul că peste 100 aplicaţii din întreaga ţară au fost recepţionate în cadrul organizaţiei, prioritate însă avînd raioanele implicate în proiect.

Un interes deosebit cadrul sesiunilor l-a constituit prezentările experţilor în domeniul politic, Dna Ecaterina Ceban, magistru în Ştiinţe Politice, Universitatea de stat din Moldova; drept - dra Ana Ciofu, magistru în Ştiinţe Politice, IDRAD; sfera societăţii civile - Dna Galina Oltu, doctorandă, ONG “Lotusul de Aur”, domeniul Relaţii Internaţionale - Dl Ghenadie Slobodeniuc, magistru în Ştiinţe Politice; precum şi Dnul Igor Goreacii - magistru în Contabilitate şi Audit, expert în economie.

Pe parcursul celor 7 zile ale Şcolii au fost organizate activităţi teoretice şi practice: jocuri interactive, lucru în grup, prezentări, concursuri şi buna dispoziţie.


Participanţii au rămas cu impresii positive, acumulînd simultan informaţii teoretice cu privire la cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea la nivel naţional şi internaţional, au făcut schimb de experienţă cu tinerii de pe ambele maluri ale rîului Nistru, s-au implicat în activităţile propuse de experţi, astfel încît pînă la urmă să înlăture bariera de comunicare (de altfel una de natură lingvistică) şi să cîştige înţelegerea şi respectul reciproc.

Credem că organizarea activităţilor de acest gen vor contribui la consolidarea angajării civice a tinerilor în localităţile lor, astfel mobilizîndu-i şi în cele din urmă – să vină cu propriile iniţiative de schimbare productivă în domeniul civic pentru întraga societate.





Această şcoală de vară a fost organizată în cadrul proiectului “Consolidarea democraţiei prin angajare civică: participarea tinerilor”, graţie suportului financiar oferit de către Ambasada Regală a Olandei la Kiev prin intermediul programuluil Matra/Kap.