Nume
Parola
Vizualizări: 3836
Conferința Euromonitor pe problemele de taxare în Republica Moldova
Chisinau, 27 Iulie 2011 — Compania Euromonitor Business Consulting Services a organizat miercuri, 27 iulie 2011, la Chișinău, "Conferința Internațională Euromonitor pe probleme de taxare, în Republica Moldova"

În cadrul evenimentului au participat înalți reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene, precum și experți din Bulgaria, România, Ungaria, Lituania și reprezentanți ai comunității de afaceri.

Așa cum a afirmat Dl. Octavian Calmîc, Vice-ministrul Economiei, “armonizarea legislației și trecerea la alt sistem fiscal trebuie văzute în complexitatea lor.” Domnul Calmîc a arătat că abordarea trebuie să fie pe de o parte locală, având în vedere constrângerile legate de Transnistria, consolidarea administrației fiscale, perioada de ajustare pentru agenții economici, iar pe de altă parte externă, având în vedere componenta regională, alinierea la sistemul de impozitare european și vecinătățile. “Piața Moldovei este mică și vulnerabilă la orice schimbare a regulilor.” Potrivit domniei sale, guvernul Republicii Moldova are dorința de a se alinia la recomandările Uniunii Europene, dar analiza arată că există discrepanțe majore și că este nevoie de o perioadă mai lungă de implementare.

În mesajul Ambasadorului Dirk Schuebel, Șefului Delegației Uniunii Europene în Moldova, s-a subliniat că “problematica taxării a redevenit o prioritate pe agenda politică.” Astfel, Moldova trebuie să rezolve problema calității sistemului fiscal, una dintre priorități fiind să identifice și să reducă impedimentele fiscale întâmpinate de comunitatea de afaceri și de cetățeni, pentru a diminua costurile de conformare și povara administrativă. Ambasadorul a adăugat că Moldova trebuie să accelereze reforma sistemului fiscal pornită în 2006-2010, iar Delegația salută Strategia de reformă a serviciului fiscal pentru 2011-2015.

Reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Moldova, Dl. Tokhir Mîrzoev, a apreciat că, în privința accizelor, e recomandabil să se negocieze un program gradual de armonizare a nivelului acestora cu Uniunea Europeană, dat fiind riscul major de eludare a legii pentru unele produse, cum ar fi cele din tutun. “Atingerea echilibrului este un proces delicat si dificil și este important să se asigure o povară  fiscală echitabilă”, a adăugat reprezentantul FMI.

Tot în legătură cu accizarea produselor din tutun, reprezentantul Directoratului General pentru Taxare și Uniune Vamală al Comisiei Europene Dl. Frank Van Driessche a afirmat că “structura și frecvența creșterii taxelor sunt în strânsă legătură cu comerțul ilicit, motiv pentru care trebuie avute în vedere gradualitatea, echilibrul și pașii anuali.” În acest sens e nevoie de combaterea comerțului ilicit, țintirea nivelului minim de acciză din Uniunea Europeană, prin adaptare și nu prin preluare mecanică, în context regional. În Uniunea Europneană există flexibilitate în privința structurii accizei. Totuși, în condițiile în care un stat optează pentru un sistem în care predomină componenta procentuală a accizei (ad valorem), este nevoie de instituirea accizei minime.

Experți din Lituania, Bulgaria, Ungaria și România au prezentat studii de caz, privind creșterea accizelor la produsele din tutun, punând accent pe riscul major al aplicării necorespunzatoare a măsurilor fiscale fără o analiză aprofundată a realităților economice din piețele respective și din țările din jur. Potrivit expertilor, punctele cheie în atingerea succesului sunt: creșterea accizelor să fie graduală, predictibilă și corelată cu puterea de cumpărare, acordându-se o atenție deosebită și resursele necesare pentru lupta împotriva contrabandei, în contextul cooperării interinstituționale și colaborării cu industria. Potrivit cifrelor prezentate de experți, acolo unde accizele au crescut masiv și brusc, contrabanda a înregistrat cote spectaculoase: 50% în Lituania, 48% în Bulgaria. România și Ungaria, care atinseseră la un moment dat 36%, respectiv 27%, au făcut eforturi deosebite pentru combaterea contrabandei.


Alice Vasiloiu
Coordonator proiect
Euromonitor Business Consulting Services

e-mail: alice.vasiloiu@euromonitor.ro
Tel.:(+40) 0722 73 45 05