Nume
Parola
Vizualizări: 4117
RELAŢIILE INVESTIŢIONALE ÎNTRE ŢĂRILE CU ECONOMII ÎN TRANZIŢIE ŞI CELE ÎN CURS DE DEZVOLTARE SE EXTIND, CONSTATĂ RAPORTUL UNCTAD
Chisinau, 27 Iulie 2011 — Fluxul investiţiilor străine directe (ISD) a scăzut brusc în anul 2010 în țările din sud-estul Europei cu o economie în tranziţie, în timp ce în Comunitatea Statelor Independente, fluxul ISD a crescut nesemnificativ, constată Raportul global al investiţiilor 2011 al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), lansat astăzi la Chișinău de către UNCTAD, Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Ministerul Economiei şi Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD).

Întitulat ”Modalităţi de producţie şi dezvoltare internaţională ce nu implică transferuri de capital”, raportul menționează că fluxul ISD în Federaţia Rusă, cea mai mare economie din regiune, a crescut cu 13% constituind 41 miliarde de dolari, iar în Ucraina, datorită îmbunătăţirii condiţiilor macroeconomice, ISD au crescut cu 35%, în timp ce în Kazahstan acestea au scăzut uşor în anul 2010. Aceste trei ţări rămân destinaţia principală a investiţiilor străine directe în CSI.

În sud-estul Europei, fluxul ISD este în scădere pentru al treilea an consecutiv, în 2010 - cu 47%, parţial din cauza micşorării volumului investiţiilor din ţările Uniunii Europene, sursa tradiţională de investiţii pentru această regiune. Scăderea investiţiilor are şi un aspect structural, investitorii rareori iniţiind afaceri orientate spre export în această regiune, care a fost exclusă din reţelele de producţie a companiilor transnaţionale. În timp ce în Croaţia şi Serbia, fluxul de investiţii a scăzut brusc, Albania a atras, pentru prima dată, investiţii de peste un miliard de dolari într-un singur an.

Raportul mai constată o intensificare a legăturilor investiţionale între ţările în tranziţie şi cele în curs de dezvoltare. Cota ţărilor în curs de dezvoltare în investiţiile greenfield din ţările cu economii în tranziţie a crescut la 60% anul trecut, dublându-se faţă de anul 2004.

În Moldova, intrările de investiţii străine au început să-şi revină, după o scădere dramatică în 2009, constituind 199 mln. dolari în 2010. Stocul ISD a crescut de peste 6 ori faţă de anul 2000 şi de peste 29 ori faţă de anul 1995. Anul trecut, stocul ISD s-a ridicat la 2,837 miliarde dolari. Totuşi, Moldova rămâne mult în urma ţărilor vecine şi principalilor parteneri comerciali. În România stocul ISD a depăşit anul trecut 70 de miliarde de dolari, în Ucraina – 57 miliarde, iar în Rusia – 423 de miliarde de dolari.
Spre deosebire de ţările din regiune, Moldova a fost mai puţin atractivă pentru achiziţii şi fuziuni internaţionale, valoarea tranzacţiilor de acest gen ridicându-se la 15 mln. dolari în ultimii cinci ani analizaţi în raport, în timp ce România a atins cifra de 4,489 miliarde dolari, 26,2 miliarde dolari în Rusia şi 9,2 miliarde dolari în Ucraina.

Potrivit Raportului UNCTAD, modalităţile transfrontaliere de producţie ce nu implică transferuri de capital au generat vânzări la nivel global în valoare de cel puţin 2 mii de miliarde de dolari în 2010. Aceste modalităţii se extind rapid, prefigurând şi tendinţele investiţionale, cu implicaţii importante pentru dezvoltare. Studiul explică faptul că producţia internaţională nu se bazează în exclusivitate pe ISD pe de o parte, şi comerţ - pe de altă parte. Modalităţile transfrontaliere de producţie ce nu implică transferuri de capital implică modalităţi de producere în baza contractelor de manufactură, outsourcing de servicii, creşterea producţiei agricole în bază de contract, franciza, licenţierea şi contractele de management. Aceste modalităţi de producţie deţin o cotă importantă în special în ţările în curs de dezvoltare şi au devenit actuale şi pentru Republica Moldova, odată cu deschiderea unor manufacturi în industria automotive de către companii multinaţionale.

Totodată, Raportul UNCTAD avertizează că ţările în curs de dezvoltare trebuie să echilibreze riscul de a rămâne blocate în procese de producţie cu valoare adăugată redusă şi să evite dependenţa exagerată de tehnologiile şi inputurile de peste hotare.

***

Mai multe despre Raportul Global al Investițiilor pe http://www.unctad.org/wir