Nume
Parola
Vizualizări: 1487
Organizații de susținere a business-ului din Moldova participă la Academia Eurochambres
Chisinau, 26 Iulie 2011 — În perioada 25-30 iulie 2011, în or. Irpen din regiunea Kiev, Ucraina, un grup de 11 reprezentanți ai organizațiilor de susținere a business-ului din Moldova, alături de colegi din state Parteneriatului Estic, participă la cursuri de instruire în cadrul Academiei Eurochambres ”East Invest”.
Manifestarea face parte din proiectul ”East Invest”, fiind organizată de Asociația Camerelor de Comerț și Industrie Europene (Eurochambres) în cooperare cu CCI a Ucrainei, cu scopul de a familiariza participanții cu instituțiile și competențele de nivel european și național în cadrul Uniunii Europene, politica comercială a UE. Academia va a oferi instrumente practice de dezvoltare a strategiilor organizațiilor de susținere a sectorului privat, ce vor consulta ÎMM-urile în vederea extinderii piețelor, creării parteneriatelor pentru atragerea investițiilor, respectării normelor și standardelor europene.
Printre participanții din Moldova se numără reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a RM, Camerei de Comerț Americană din Moldova, Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, Organizației pentru Promovarea Exportului, Asociației Femeilor pentru Instruire și Dezvoltare, Centrului pentru Consolidarea Administrării Publice, Centrului de Consultanță în Afaceri. Ei sunt manageri și specialiști în domeniul internaționalizării întreprinderilor, programelor de instruire de afaceri etc.
Potrivit șefei Secției Relații Externe a CCI a Moldovei, Ludmila Rotaru, participanții vor fi informați despre elementele de bază ale managementului organizațiilor de susținere a business-ului, planificarea și comunicarea eficientă, ținând cont de necesitățile membrilor, de principalele politici și strategii la nivel organizațional și național, de interesele de reprezentare ale organizațiilor și asociațiilor de sprijin a sectorului privat.
Academia Eurochambres include o varietate de cursuri opționale interactive, conduse de traineri europeni experimentați. Printre tematicile propuse se numără:
• Cooperarea între grupurile de afaceri – modalități de evitare a concurenței și formare a parteneriatelor;
• Servicii de Internaționalizare oferite de organizațiile de susținere a afacerilor membrilor și întreprinderilor;
• Dezvoltarea unei imagini pozitive a organizației;
• Consolidarea capacităților de inițiativă antreprenorială a organizațiilor de susținere a business-ului;
• Promovarea calității de membru – modalități de câștigare a încrederii și menținerii acestora;
• Motivarea personalului, consolidarea capacităților de liderism;
• Politica comercială a Uniunii Europene,
• Promovarea investițiilor și marketingul teritorial.
În total, la Academia ”East Invest” din Ucraina participă 42 de reprezentanți din 6 state ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina.
Menționăm că, Academia Eurochambres face parte din cele 85 de acțiuni ale proiectului ”East-Invest”, destinate consolidării capacităților organizațiilor de susținere a business-ului din cele 6 țări.
Proiectul ”East-Invest” este inițiat și coordonat de Eurochambres, fiind implementat în Republica Moldova de Camera de Comerț și Industrie în parteneriat cu Business Consulting Institute, având ca partener asociat Organizația de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
La sfârșitul lunii iunie curent, CCI a Moldovei a organizat o sesiune de instruire a formatorilor în domeniul Acquis Comunitar și internaționalizării întreprinderilor, la care au luat parte 12 specialiști din Armenia, Belarus, Ucraina, Georgia și Moldova.
www.chamber.md