Nume
Parola
Vizualizări: 4481
R. Moldova – restanţieră la capitolul justiţiei internaţionale
18 Iulie 2011 — COALIŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURTEA PENALĂ INTERNAŢIONALĂ
COMUNICAT DE PRESĂ

18 iulie 2011

(Chişinău)-- Pe 17 Iulie comunitatea internaţională a marcat Ziua Internaţională a Justiţiei. Deşi R. Moldova a aderat la Curtea Penală Internaţionale (CPI) anul trecut, ea însă urmează să finalizeze procesul de ratificare a tuturor actelor statutare ale acestei instituţii.

Justiţia reprezintă un proces care necesită un lucru permanent pentru armonizarea normelor naţionale în concordanţă cu standardele internaţionale din domeniul justiţiei internaţionale. Chiar dacă a ratificat Statutul de la Roma – R. Moldova a eşuat lamentabil la capitolul ratificării şi altor documente internaționale care vin să completeze Statutul de la Roma.

Gheorghe Zugravu, secretarul Coaliţiei Naţionale pentru CPI, a declarat: „Un astfel de document important pentru actul justiţiei este şi Acordul cu privire la Privilegii şi Imunităţi al Curţii Penale Internaţionale (APIC). Fără acest Acord Curtea nu-şi poate îndeplini pe deplin obligaţiile de identificare, urmărire şi condamnare a actelor de genocid, crime împotriva umanităţii şi cele de război.”

Anul acesta Curtea trece, pentru prima dată, printr-un proces definitoriu pentru existenţa sa, şi anume alegerea noilor judecători. O treime din cei 18 judecători ai Curţii vor fi realeşi în urma unui proces de desemnare a noilor judecători în care sunt implicate statele semnatare ale Statutului. Moldova, ca stat parte al Curţii Penale Internaţionale, are obligaţia pozitivă de a participa activ şi plenar la acest proces, pentru a garanta că la finele acestuia vor fi aleşi judecători oneşti, independenţi şi imparţiali în ceea ce priveşte actul de justiţie internaţională.

„R. Moldova trebuie să întreprindă paşi mai activi în cadrul acestui proces, pentru a servi ca model de stat care aspiră spre o lume sigură şi paşnică pentru toţi locuitorii săi, unde dreptul la viaţă constituie valoarea supremă, şi unde orice crimă împotriva umanităţii, de război sau genocid este pedepsită corespunzător” a menţionat Gheorghe Zugravu.

Informaţii suplimentare

Curtea Penală Internaţională este un tribunal independent care investighează cazuri de genocid, crime de război şi cele împotriva umanităţii cu tragerea la răspundere a persoanelor care au comis aceste infracţiuni. Baza legală Curţii Penale Internaţionale este Statutul de la Roma – un acord internaţional, adoptat şi deschis pentru semnare şi aderare din 17 iulie 1998 la Roma. Jurisdicţia Curţii se extinde numai asupra statelor ce au devenit ţări-membre ale Curţii Penale Internaţionale, dar în anumite cazuri şi asupra altor ţări conform deciziei Consiliului de Securitate al ONU.

R. Moldova a ratificat Statutul în Septembrie 2010, la aproape 10 ani din momentul semnării acestui act de justiţie internaţională.

SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi:

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Email: media@amnesty.md