Nume
Parola
Vizualizări: 3532
Instruire şi odihnă pe malul Nistrului pentru persoane cu probleme de sănătate mintală
Bălţi, 14 Iunie 2011 — Circa şaizeci de beneficiari ai Centrului de Sănătate Mintală „Somato” şi Centrului de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mixte severe „Danko” din Bălţi, părinţi ai beneficiarilor şi angajaţi ai centrelor respective s-au odihnit, în perioada 9-12 iunie a.c., la baza de odihnă „Lux” din Vadul lui Vodă. Ei au participat în paralel la un program de instruire.

Potrivit directoarei Centrului „Somato”, Corina Popa, cele 60 de persoane, dintre care şase angajaţi ai celor două centre, au fost antrenate într-un program care a îmbinat odihna cu instruirea. Agenda a prevăzut, inclusiv, traininguri cu părinţii beneficiarilor, precum şi activităţi de agrement pentru beneficiari.

„În cadrul trainigurilor ne-am propus să aprofundăm cunoştinţele părinţilor beneficiarilor în materie de intervenţii comportamentale la copii şi maturi cu deficienţe mintale; procedee de comunicare cu persoanele cu probleme de sănătate mintală, şi depăşirea stărilor conflictuale de către beneficiari”, a spus Corina Popa.

Tatiana, mama lui Lucian – un beneficiar al Centrului „Danko” – a spus că asemenea programe sunt utile atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

„Asemenea programe face mai uşoară integrarea copiilor noştri în comunitate, iar noi, părinţii, avem posibilitate să facem schimb de experienţă, să învăţăm lucruri noi, dar şi să ne odihnim alături de copii noştri”, a spus Tatiana.

Aliona, o beneficiară a Centrului „Somato”, a exprimat opiniile beneficiarilor, potrivit cărora programul organizat în Vadul lui Vodă a fost unul reuşit.

„Mie îmi place aici pentru că este interesant şi vesel. Am văzut râul Nistru şi ne-am bronzat pe plajă. Mi-ar place să mai venim şi la anul”, a spus Aliona.

Din cele 60 de persoane care au beneficiat de acest program 24 au fost beneficiarii Centrului „Somato”, iar 13 de la Centrul „Danko”. Restul participanţilor la program au fost părinţii beneficiari, precum şi şase angajaţi ai celor două centre.

Odihna şi programul de instruire din Vadul lui Vodă pentru beneficiarii celor două centre din Bălţi au fost organizate de Asociaţia „Somato” în cadrul proiectului „Şanse egale pentru traiul în comunitate”, susţinut financiar de Ambasada Finlandei.

Pentru mai multe informaţii despre SOMATO accesaţi - www.somato.md