Nume
Parola
Vizualizări: 3658
Promo-LEX: Început de scrutin marcat de încălcări
Chișinău, 5 Iunie 2011 — Până la orele 12:00, observatorii Promo-LEX au constatat mai multe nereguli în procesul de desfăşurare a scrutinului. Acestea țin de întârzierea deschiderii secțiilor de votare, insuficiența buletinelor de vot dar și erori în cadrul acestora, agitație electorală.

În ceea ce privește deschiderea secțiilor majoritatea dintre acestea s-au deschis în termenul stabilit de legislaţia în vigoare, adică la ora 07.00. Mici abateri de la acest termen, de până la 15 minute, au fost înregistrate în cel puţin 9 secţii de votare.

Observatorii Promo-LEX au raporta și carențe la capitolul pregătirea logistică a secțiilor de votare ce țin de lipsa listelor electorale la unele birouri, fapt care a dus la întârzierea deschiderii secției de votare.

În cel puțin cel puțin 5 circumscripții electorale, observatorii au constatat lipsa draperiilor de la intrarea în cabinele de vot, care au fost scoase de către membrii BESV, urmare a indicațiilor CEC.

Observatorii au constatat numeroase cazuri de insuficiență esențială de buletine de vot, urmare a introducerii în listele electorale a alegătorilor. Situația respectivă a fost sesizată în cel puțin 9 circumscripții electorale. Situația mult mai gravă la acest capitol a fost sesizată în satul Stăuceni, unde reședința alegătorilor este la una și aceiași adresă.

În satul Oclanda r-ul Soroca observatorii au constatat eroare de tipar la buletinele de vot, exprimată prin includerea greșită a denumirii unui concurent electoral-partid politic. Membrii BESV au ales o modalitate inedită de completare a denumirii cu pixul direct pe buletinul de vot. O situație analogică, s-a constatat în secția de votare nr.3 Taraclia, CER 33 unde s-a atestat lipsa unui concurent electoral din buletinul de vot. De remarcat că în restul secțiilor de votare din această circumscripție buletinele de vot sunt corecte.

De asemenea observatorii au constatat cazuri izolate de vânzare a băuturilor alcoolice în apropierea secțiilor de votare și lipsa energiei electrice în incinta secțiilor de votare (în cel puțin 4 cazuri).

Efortul de monitorizare Promo-LEX se realizează în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Varianta extinsă a comunicatului cu constatări este disponibilă aici.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer de relaţii cu publicul
Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md