Nume
Parola
Vizualizări: 3924
„Caietul de Politici Agricole FNPAIA ne poate ajuta să dezvoltăm sectorul agrar şi să refacem economia”
Anenii Noi, 26 Mai 2011 — „Moldova a uitat că este o ţară agrară” – aceasta este îngrijorarea comună, exprimată de producătorii agricoli din Anenii Noi, reuniţi în cadrul unei mesei rotunde, consacrată Caietului de Politici Agricole. La Anenii Noi, la fel ca şi în celelalte reuniuni regionale, agriculturii au discutat dificultăţile cu care se confruntă sectorul agricol al ţării şi soluţiile care există pentru aceste probleme.

Evenimentul a fost organizat la Centrul Regional Prim-Agro de Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) în cadrul unei iniţiative de elaborare şi promovare a Caietului de Politici Agricole, adoptat de producătorii agricoli din ţară în noiembrie 2010. Reuniunea regională precedentă, axată pe priorităţile sectorului agrar, s-a desfăşurat, săptămâna trecută, la Ungheni, iar celelalte mese rotunde au avut loc la Căuşeni, Ştefan Vodă, Floreşti, Taraclia, Soroca, Cahul, Hânceşti, Bălţi şi Edineţ.

„Omul stă la sat nu pentru că nu îşi poate permite să stea la oraş, ci pentru că îi place pământul”, au afirmat agricultorii din cadrul Asociaţiei „Centru-Prim-Agro” din Anenii Noi. „Noi, producătorii agricoli, suntem împiedicaţi de mai mulţi factori să reuşim în munca noastră. Dacă vom fi însă uniţi şi solidari, nimeni nu ne va împiedica să reazem ceea ce ne-am propus: să obţinem profituri, să ajutăm la dezvoltarea satelor noastre şi să oferim angajaţilor un trai normal”, a continuat mesajul acestora.

Alexandru Slusari, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, a prezentat, la reuniunea din Anenii Noi, câteva dintre capitolele Caietului de Politici Agricole FNPAIA, declarând că „acest caiet nu este util pentru că are un design frumos şi textul este scris profesionist, dar pentru că el ne poate ajuta să dezvoltăm sectorul agricol şi să refacem economia”.

În cadrul discuţiilor moderate de conducătorii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Anenii Noi Mihai Nagornâi şi Trofim Gavrilov, subiectele discutate s-au numărat şi asigurarea la timp a subvenţiilor, restituirea datoriilor, modificarea politicii de creditare, avantajele unor eventuale constituiri a cooperativelor agricole regionale.

Caietul de Politici Agricole FNPAIA poate fi accesat aici: http://www.fnpaia.org/data/files/feb2011/Caiet_de_Politici_FNPAIA_rom.pdf

FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85; Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org