Nume
Parola
Vizualizări: 1572
Camere de Comerţ şi oraşe din regiunea CEFTA se reunesc la Belgrad
Chisinau, 23 Mai 2011 — În perioada 23-24 mai 2011, o delegaţie a Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, din care fac parte Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni şi Dragoş Neamţu, şef al Secţiei Analiză Economică, participă la prima ediţia a Forumului Economic din Belgrad, Serbia.
Forumul Economic are genericul: „Reuniunea Camerelor de Comerţ şi a oraşelor din regiunea CEFTA (Acordul Central European de Comerţ Liber)" şi este organizat în cadrul Proiectului de parteneriat "DIHK - CEFTA", cu scopul de a face schimb de experienţă şi a identifica modalităţile de intensificare a cooperării regionale.
Potrivit directorului Departamentului Economie al CCI, Sergiu Harea, în timpul manifestării, fiecare stat membru al CEFTA va prezenta potenţialul său economic, vor fi abordate subiecte referitor la punerea în aplicare a normelor privind achizițiile publice în regiune, înlăturarea barierelor netarifare, formele de cooperare economică și accesul pe piețele terţe, avantajele pieței unice pentru investiţii în regiunile CEFTA, promovarea activităţilor Camerelor de Comerţ din regiunea CEFTA în vederea implementării prevederilor Acordul Central European de Comerţ Liber.
În acest context, CCI a Moldovei va avea o prezentare a relaţiilor şi oportunităţilor de cooperarea economică şi instituţională cu statele din regiunea CEFTA.
Colaborarea în cadrul Acordului Central European de Comerţ Liber este considerată o etapă de pregătire pentru accesul pe piaţa comunitară internă, UE fiind, de la început, în favoarea formării şi funcţionării CEFTA. Principalul obiectiv urmărit de CEFTA este crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului în perioada de tranziţie.
Proiectul "DIHK - CEFTA", al cărui partener este şi CCI a Moldovei, a fost lansat pe 1 mai 2010, pe o durată de 3 ani, având ca scop aplicabilitatea CEFTA prin consolidarea Camerelor Economice din Europa de Sud-Est, sprijinind, astfel, stabilitatea politică, dezvoltarea economică şi cooperarea interregională din Europa de sud-est.
Obiectivul general al proiectului este ca ÎMM din sud-estul Europei să beneficieze de oportunităţile oferite de către Acordul CEFTA şi totodată de creşterea veniturilor şi a oportunităţilor de angajare în regiune, drept rezultat final.
www.chamber.md