Nume
Parola
Vizualizări: 3789
Agricultua Moldovei are nevoie de motorină, fertilizanţi, oameni şi solidaritate
Ungheni, 23 Mai 2011 — „Pentru o roadă bună şi pentru performanţe în agricultură avem nevoie de câteva lucruri simple: de motorină, de fertilizanţi şi de oameni. Însă, cu toate acestea, vom reuşi cu adevărat doar dacă vom fi solidari” – acesta a fost mesajul-cheie exprimat de producătorii agricoli din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, reuniţi în cadrul unei mesei rotunde regionale, consacrată Caietului de Politici Agricole.

Evenimentul a fost organizat la Ungheni de Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) în cadrul unei iniţiative de elaborare şi promovare a Caietului de Politici Agricole, adoptat de către producătorii agricoli din ţară la 24 noiembrie 2010. Reuniunea regională precedentă, axată pe priorităţile sectorului agrar, s-a desfăşurat la Hânceşti, iar celelalte mese rotunde au avut loc la Căuşeni, Ştefan Vodă, Floreşti, Taraclia, Soroca, Cahul, Bălţi şi Edineţ.

„Suntem în stare să lucrăm tot pământul, doar să fim susţinuţi puţin. Iar pentru aceasta avem nevoie de reglementări mai potrivite, de credite mai ieftine şi de subvenţii la fel ca în ţările europene, pentru ca produsele noastre să poată concura acolo. Şi mai avem nevoie de solidaritate”, a fost vocea comună a agriculturilor din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, exprimată de membrii Asociaţiei Regionale a Producătorilor Agricoli „Uncalnis”.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari, a prezentat, la Ungheni, câteva dintre capitolele Caietului de Politici Agricole FNPAIA, afirmând că „în Moldova agricultura trebuieşte, în primul rând, agricultorilor” şi că „este necesar să tratăm agricultura ca pe unul dintre pilonii principali în economia ţării”.

Politica fiscală, protecţia concurenţei, dezvoltarea inivaţiilor şi a ştiinţei în sectorul agricol, subvenţionarea agriculturii au constituit alte câteva subiecte discutate în cadrul acestei mese rotunde, moderată de Iurie Vrabie, Preşedintele Asociaţiei „Uncalnis”.

Activităţile FNPAIA pentru elaborarea şi discutarea în regiuni a Caietului de Politici Agricole, desfăşurate în 2010 şi continuate în 2011, au fost susţinute de Programul Olandez de Cooperare cu Organizaţiile Patronale (DECP, Dutch Employers' Cooperation Programme).

Caietul de Politici Agricole FNPAIA poate fi accesat aici: http://www.fnpaia.org/data/files/feb2011/Caiet_de_Politici_FNPAIA_rom.pdf

FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85; Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org