Nume
Parola
Vizualizări: 1630
Filiala Cahul a CCI va presta un nou serviciu pentru transportul maritim
Chisinau, 18 Mai 2011 — „Extinderea şi diversificare serviciilor este un imperativ al timpului”, consideră Simion Platon, director al filialei Cahul a Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, cu referire la noul serviciu pe care intenţionează să îl presteze această filiala, începând cu a doua jumătate a anului curent. Este vorba despre serviciul inspecţie draft survey (inspecţie ce determină cantitatea de marfă încărcată pe un vas maritim), iar necesitatea implementării lui a apărut odată cu deschiderea Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), unde filiala Cahul a CCI are o reprezentanţă.
„Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti unicul port din Moldova accesibil pentru navele maritime, fiind mărginit de Romania şi Ucraina. Întreaga suprafaţă a acestuia este de 120 ha şi are statut de Zonă Economică Libere, fapt ce oferă investitorilor autohtoni şi de peste hotare mai multe oportunităţi pentru desfăşurarea afacerilor la frontiera UE, într-un mediu cu infrastructură de transport trimodală, costuri mici, condiţii optime de impozitare şi taxe vamale. Noul serviciu este iminent pentru transportul şi desfăşurarea comerţului maritim”, a spus sursa citată.
Cu suportul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, cu care filiala Cahul are semnat un Acord de colaborare, recent, a fost desfăşurată o întrunire, în cadrul căreia s-a discutat despre necesitatea implementării inspecţiei draft survey. În urma unui curs de instruire şi atestare la Biroul „Veritas” din Galaţi, personalului filialei Cahul a fost pregătit pentru a presta calitativ noul serviciu. Astfel, expertul va efectua inspecţia navelor şi va elibera un raport de inspecţie cantitativă, iar Biroul „Veritas”, fiind o structură cu reputaţie internaţională, va elibera Certificatul cantitativ.
Pe ordinea de zi a uneia din următoarele şedinţe ale Biroului Executiv al CCI urmează să fie prezentate spre aprobare actele necesare pentru ca, începând cu a doua jumătate a anului curent, în premieră în republica Moldova, să fie implementat serviciul inspecţie draft survey.