Nume
Parola
Vizualizări: 1512
Angajatori şi tineri specialişti din nordul ţării s-au reunit la Bursa Informaţională pentru Tineret
Edinet, 16 Mai 2011 — Pe 13 mai 2011, la Edineţ, un grup de 16 agenţi economici care doresc să-şi suplinească personalul întreprinderii cu noi cadre şi 21 tineri specialişti ce îşi caută un loc de muncă s-au întrunit în cadrul Bursei Informaţională pentru Tineret, organizată de filiala Edineţ a Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei.
Precum a informat Ina Stanciu, director al filialei Edineţ a CCI, participanţii la eveniment au discutat despre modalitatea de iniţiere a unei afaceri, au făcut schimb de experienţă referitor la gestionarea şi dezvoltarea business-ului.
În cadrul manifestării a fost prezentată Bursa informaţională de specialişti, cele mai solicitate meserii de pe piaţa muncii, iar Centrul de Formare Continuă a prezentat programul cursurilor şi seminarelor organizate de CCI.
„De fapt, Bursa Informaţională pentru Tineret a pus accentul pe factorul cheie al economiei regionale - resursele umane tinere. Anume ele, pregătite profesional, vor spori competitivitatea economiei. Mediul de afaceri este interesat de instruirea eficientă a capitalului uman, deoarece sistemul de învăţământ nu face faţă cerinţelor şi necesităţilor sectorului real al economiei. În acest context, CCI a Moldovei, fiind promotorul şi susţinătorul întreprinzătorilor, prin realizarea mai multor proiecte şi programe de instruire contribuie la ameliorarea situaţiei dificile de pe piaţa muncii”, a pus Ina Stanciu.
În timpul dezbaterilor, Alexei Chiriac, conducător al SRL „Climăuţanul Agro”, a spus că mai multe întreprinderi autohtone se confruntă cu probleme financiare, de aceea renunţă la intenţia de a angaja personal pentru posturile ce nu sunt considerate vitale pentru derularea activităţii lor. Din ce în ce mai mulţi angajatori îşi revizuiesc structura organizatorică, orientându-se spre sporirea potenţialului personalului specializat, renunţând la serviciile angajaţilor ineficienţi.
În acest context, Eugen Topciu, manager al întreprinderii „Ungureanca”, consideră că cererea angajatorilor pentru specialişti înalt calificaţi, capabili să adauge valoare produselor şi serviciilor oferite de companie, nu a scăzut, ci dimpotrivă, s-a intensificat, resursele umane fiind considerate un factor important pentru traversarea cu succes a perioadei de criză economică.
Luând parte la discuţii, Livia Dandara, conducătoare a companiei „Erveniol”, a susţinut că specialiştii calificaţi sunt foarte solicitaţi, iar „calmul” de pe piaţa forţei de muncă este doar o aparenţă. Nici o companie nu-şi permite să piardă angajaţii performanţi, bine pregătiţi, care sunt foarte necesari pentru a asigura dezvoltarea afacerii.
Menţionăm că Bursa Informaţională pentru Tineret a fost organizată cu scopul de a reuni împreună angajatorii şi tinerii specialişti din regiune, a facilita dialogul dintre aceştia şi a identifica soluţii la problemele ce ţin de ocuparea forţei de muncă.
www.chamber.md