Nume
Parola
Vizualizări: 4409
Conferinţă ştiinţifico-practică consacrată aniversării de 80 ani de la naşterea Medicului Emerit Chiril Draganiuc
Chisinau, 27 Aprilie 2011 — "Actualități în etiologia, patogenia, profilaxia, diagnosticul și tratamentul tuberculozei și afecțiunilor pulmonare nespecifice" – acesta este genericul conferinței științifice, organizată astăzi, 27 aprilie, cu prilejul consemnării a 80 de ani de la nașterea marelui savant, medic-emerit, Chiril Draganiuc. Evenimentul este organizat în cadrul IMSP Institutul de Ftioziopneumologie din municipiul Chișinău, care din anul 2004 îi poartă numele.

Agenda conferinței include subiecte despre actulitățile din domeniul tuberculozei, situația epidemiologică privind tuberculoza în Republica Moldova, dificultățile de diagnosticare a tuberculozei, perfecționarea metodelor rapide de diagnosticare și testare a sensibilității M.tuberculosis, rezultatele supravegherii bolnavilor cu forme cornice de tuberculoză pulmonară în Republica Moldova, aspect epidemiologice ale coinfecției TB/HIV în municipiul Bălți, precum și un șir de alte comunicări axate pe actualitățile în afecțiunile pulmonare nespecifice.

Conferința va culmina cu sesiunea "Din amintirile contemporanilor", în cadrul căreia colegii și discipolii care l-au avut alături vor aduce omagii marelui cercetător.

Chiril Draganiuc s-a născut la 27 aprilie 1931 în satul Podoina, r. Camenca. După absolvirea școlii medii din satul Sănătăuca, r. Vertiujeni (actualmente Florești), își continuă studiile la Institutul de Medicină din Chișinău (1950-1956). Activează în calitate de ftiziolog la spitalul din s. Sculeni, r. Fălești (1956-1957), iar apoi devine medic-șef al acestei instituții (1957-195). În anii 1958-1972 se află în fruntea Sanatoriului Republican de Tuberculoză din Vorniceni, iar în 1972-1974 este director al Institutului de Cercetări Științifice în Tuberculoză din municipiul Chișinău.
Chiril Draganiuc a fost Ministru al Sănătății al Republicii Moldova în perioada 1974-1990. Ultimii paisprezece ani din viață îi petrece la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, unde activează în calitate de director al acestei instituții.

Pentru activitatea sa prodiigioasă în domeniul medicinii, Chiril Draganiuc a fost premiat cu insigna "Eminent al ocrotirii sănătății", medalia "Pentru merite deosebite în muncă", titlurile onorifice "Medic Emerit din RSSM" și "Steaua de Erou", ordinele "Lenin", "Drapelul Roșu de Muncă" și medalia "Nicolae Testemițanu".

Autor: Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS)