Nume
Parola
Vizualizări: 1683
Proiectul de parteneriat "DIHK - CEFTA" îşi va planifica activităţile pentru următoarea perioadă
Chisinau, 27 Aprilie 2011 — În perioada 27 aprilie – 1 mai 2011, în cadrul activităţilor proiectului „DIHK-CEFTA”, în or. Budva, Montenegro, partenerii proiectului respectiv, printre care este şi Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, vor participa la un atelier de lucru cu tematica: „Statutul procesului de implementare a Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA) - probleme şi soluţii. Preşedinţia CEFTA 2011”
Potrivit directorului Departamentului Dezvoltare Economică al CCI a Moldovei, Sergiu Harea, la un an de la lansarea proiectului, participanţii la atelier vor aborda şi analiza rezultatele colaborării în cadrul CEFTA pe parcursul anului 2010 şi vor fi planificate activităţile pentru următorul an.
„În perioada 1 mai 2010 – 30 aprilie 2011, fiind partener al acestui proiect, CCI a Moldovei a organizat 2 seminare regionale, la filiala Orhei şi, respectiv, Soroca, referitor la avantajele comerţului în cadrul CEFTA, la care au participat circa 50 de agenţi economici din teritoriu. De asemenea, la Chişinău, a fost organizat seminarul „Incoterms 2010 şi contractele comerciale internaţionale: noile cerinţe 2011” – o temă foarte utilă şi foarte actuală pentru întreprinzători, or, din ianuarie curent au intrat în vigoare noi reguli de comerţ internaţional. În cadrul aceluiaşi proiect, ţările membre CEFTA au participat cu stand colectiv la expoziţia naţională „Fabricat în Moldova 2011”, unde au fost distribuite informaţii referitor la CEFTA”, a precizat Sergiu Harea.
Colaborarea în cadrul Acordului Central European de Comerţ Liber este considerată o etapă de pregătire pentru accesul pe piaţa comunitară internă, UE fiind, de la început, în favoarea formării şi funcţionării CEFTA. Principalul obiectiv urmărit de CEFTA este crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului în perioada de tranziţie.

Proiectul de parteneriat "DIHK - CEFTA", a fost lansat pe 1 mai 2010, pe o durată de 3 ani, având ca scop aplicabilitatea CEFTA prin consolidarea Camerelor Economice din Europa de sud-est, sprijinind, astfel, stabilitatea politică, dezvoltarea economică şi cooperarea interregională din Europa de sud-est.

Obiectivul general al proiectului este ca ÎMM din sud-estul Europei să beneficieze de oportunităţile oferite de către Acordul CEFTA şi totodată de creşterea veniturilor şi a oportunităţilor de angajare în regiune, drept rezultat final.
www.chamber.md