Nume
Parola
Vizualizări: 3908
Intimidarea romilor în Ungaria trebuie oprită!
Chişinău, 8 Aprilie 2011 — De Ziua Internaţională a Romilor, marcată anual la 8 aprilie, Amnesty International Moldova, Centrul Naţional al Romilor şi alte organizaţii ai societăţii civile au pichetat Ambasada Ungariei la Chişinău, cerând ca Ungaria, precum şi alte ţări din Europa, să pună capăt intimidării romilor.

Activiştii pentru drepturile omului au desfăşurat un marş de la monumentul lui Ştefan cel Mare până la Ambasada Republicii Ungare, unde au prezentat teatralizat un caz de intimidare a romilor şi au colectat semnături de la trecători pentru petiţia adresată autorităţilor ungare cu îndemnul de a opri şi investiga persecutările şi intimidările romilor de către forţele extremiste de dreapta din Ungaria.

Necazurile romilor din Ungaria au început după un pretins caz de hărţuire de către romi a unei persoane în etate, care eventual s-a sinucis. Ca urmare, pe 6 martie curent, partidul extremist de dreaptă, Jobbik, a organizat un marş „pentru protecţia ungarilor” în Gyöngyöspata, un sat din nord-estul Budapestei, la care au participat până la 3000 de persoane. Ulterior trei grupuri de gărzi populare din Jobbik au rămas în satul respectiv, pentru a „patrula”, dar de fapt hărţuind şi ameninţând locuitorii romi ai localităţii. Martorii relatează că „gărzile populare” intimidează şi hărţuiesc romii, recurgând la violenţă verbală şi ameninţări cu moartea, iar copiii romilor nu mai merg la şcoală din cauza fricii. Totul are loc pe fonul inacţiunilor din partea poliţiei, care a reacţionat numai cu instalarea punctelor de control şi sfaturi pentru romi „să se comporte corect”.

„Orice stat este obligat să asigure securitatea tuturor cetăţenilor săi în mod nediscriminatoriu. Amnesty International a declarat de mai multe ori că drepturile romilor în Europa nu sunt respectate din motive ce ţin de discriminare rasială. Şi evenimentele din Ungaria nu sunt o excepţie,” a declarat Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii, Amnesty International Moldova.

Nicolae Rădiţă, Centrul Naţional al Romilor: „Neintervenţia la timp din partea organelor de forţă pentru a stopa violentele şi abuzurile comise faţa de etnicii Romi creează consecinţe nefaste pentru întreaga societate. Aceste consecinţe pot deveni foarte costisitoare, preţ care totuşi va fi plătit. Astfel cei responsabili pentru asemenea situaţii trebuie sa fie traşi la răspundere!”

Mai multe rapoarte Amnesty International documentează situaţia catastrofală a romilor din Europa, ceea ce duce la neintegrarea lor în societate, ba chiar la o segregare vădită. Cele mai frecvente cazuri de discriminare gravă a romilor sunt înregistrate în Cehia, Franţa, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

SFÂRŞIT/

Document public

Pentru mai multe informaţii vă adresaţi:

Amnesty International Moldova
Nichita Gurcov, Ofiţer de presă: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11 Email: media@amnesty.md