Nume
Parola
Vizualizări: 2252
COMISARIATELE DE POLIŢIE VOR FI DOTATE CU ECHIPAMENTE VIDEO DE SUPRAVEGHERE
Chisinau, 7 Aprilie 2011 — Comisariatele de poliţie din Republica Moldova vor fi dotate în timpul apropiat cu echipamente video de supraveghere, donate de proiectul „Prevenirea torturii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cele 44 seturi de echipament, care includ camere de supraveghere video, servere de stocare a înregistrărilor video şi audio, vor fi instalate în toate comisariatele de poliţie din Republica Moldova. Un act de donaţie a echipamentului a avut loc astăzi la comisariatul de poliție a sectorului Rașcani din Chișinău cu participarea Coordonatorului Rezident al ONU şi Reprezentantului Permanent al PNUD, Kaarina Immonen, și a Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat.

“Au trecut doi ani de la evenimentele din 7 aprilie. Astăzi, facem un pas important în prevenirea și combaterea torturii în comisariatele de poliție”, a menționat Kaarina Immonen, Reprezentant Permanent al PNUD, în cadrul evenimentului de donație. “Pentru a obține rezultate și a asigura respectarea drepturilor omului, odată cu instalarea echipamentului video, trebuie organizate instruiri și elaborate regulamente adecvate pentru a evita interferențele și asigura o monitorizare continuă. Speram ca aceste regulamente vor fi adoptate si implementate“, a spus dna Immonen.

Donaţia vine în susţinerea reformei Ministerului Afacerilor Interne iniţiată în conformitate cu Programul Guvernului Republicii Moldova. Odată cu instalarea sistemului video în comisariatele de poliţie, va fi posibilă supravegherea în regim permanent a locurilor de detenţie şi a încăperilor preconizate pentru interogarea persoanelor reţinute, precum şi a intrărilor în sediile comisariatelor de poliţie, fapt ce va contribui esenţial la respectarea drepturilor persoanelor reţinute şi în mod special la prevenirea cazurilor de tortură, tratament inuman sau degradant. Costul total al echipamentului este de circa 700.000 lei.

“Uniunea Europeană va continua să susțină Guvernul în eforturile sale de combatere a torturii, care continuă să fie o problemă în Moldova“, a menționat Wolfgang Behrendt, Reprezentant adjunct al Delegației UE în Moldova. “În acest scop, vom susține reforma Ministerului de interne și a justiției, care sunt importante pentru asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor din Moldova“, a spus dl Behrendt.

Proiectul "Prevenirea torturii" are ca scop prevenirea incidenţei cazurilor de tortură, tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante prin consolidarea Mecanismului Național de Prevenire a Torturii (MNPT), în conformitate cu cerinţele Convenţiei ONU împotriva Torturii şi Protocolului opţional la Convenţia împotriva Torturii şi de a promova sistemul naţional de protecţie a drepturilor omului. Proiectul va contribui şi la crearea şi consolidarea parteneriatului între MNPT, ONG-uri din domeniu şi autorităţile publice pentru asigurarea monitorizării eficiente a cazurilor de tortură. Bugetul total al proiectului este de 800.000 Euro, din care 640.000 Euro au fost acordaţi de Comisia Europeană şi 160.000 Euro de către PNUD.

Pentru contact: Mircea Eşanu, Manager de proiect PNUD Moldova, tel. 245079, e-mail: mircea.esanu@undp.org