Nume
Parola
Vizualizări: 1712
Calitatea, preţul acceptabil şi termenii rezonabili asigură succesul afacerii
Chisinau, 5 Aprilie 2011 — „Pentru ca o întreprindere să se bucure de succes, este necesar să aibă produse/servicii calitative şi sigure, la un preţ rezonabil, cu respectarea termenelor şi obligaţiilor contractuale. Dacă agenţii economici din Moldova nu vor ţine cont de aceste aspecte, le va fi greu să exporte pe piaţa UE”, a menţionat expertul german Dirk Ronnecke, marţi, 5 aprilie 2011, în deschiderea seminarului „Implementarea sistemelor de calitate la întreprinderi”.
Dirk Ronnecke a accentuat că, deşi unele întreprinderi sunt certificate conform standardelor internaţionale, acest fapt nu garantează eficienţa în afaceri. Astfel, la seminar se va discuta despre importanţa, instrumentele, aspectele tehnice şi organizatorice, identificarea metodelor potrivite de implementare a sistemelor de management al calităţii la întreprindere.
În acelaşi context, Volker Stötzner director al Proiectul moldo-german de susţinere a micului business, a spus: „Cu 3 ani în urmă, împreună cu CCI a RM, am iniţiat o serie de seminare în domeniul managementului calităţii, pentru a sensibiliza întreprinzătorii ce trebuie să conştientizeze că implementarea standardelor internaţionale de calitate este un proces foarte important pentru dezvoltarea afacerii. Multe companii din RM au fost certificate, iar astăzi vor face următorul pas, abordând mai profund tema respectivă. Expertul german Dirk Ronnecke, ce va conduce seminarul, are o experienţă vastă în vederea diferitor aspecte ale managementului calităţii, consultând mai multe companii din Germania, dar şi din afara UE”.
Prezent la manifestare, Sergiu Harea, director al Departamentului Economie al CCI a RM a afirmat că, de peste 6 ani, CCI promovează ideea sporirii competitivităţii întreprinderilor autohtone prin implementarea standardelor internaţionale de calitate. „În perioada de referinţă au fost organizate mai multe seminare şi trening-uri ce au ajutat agenţii economici să se informeze mai bine referitor la acest subiect. O bună parte dintre ei au implementat deja standardele ISO sau HACCP, dar acest lucru nu este suficient. Trebuie să fim în pas cu timpul, să fim la curent cu noutăţile în domeniu, iar în acest sens avem susţinerea experţilor din Germania. Şi pe viitor CCI va organiza sistematic asemenea seminare, pentru ca agenţii economici autohtoni să producă mărfuri şi să presteze servicii calitative, ce pot fi exportate pe piaţa comunitară”.
Seminarul „Implementarea sistemelor de calitate la întreprinderi” este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Proiectul moldo-german de susţinere a micului business, cu scopul de a familiariza întreprinzătorii cu avantajele implementării management-ului calităţii în baza legislaţiei, cerinţelor şi a normelor Uniunii Europene ca premiză a stabilităţii economice a companiilor.
La el participă circa 40 de agenţi economici autohtoni: conducători de întreprinderi, manageri pe calitate, specialişti ai departamentelor de aprovizionare şi control al calităţii, consultanţi pe implementarea sistemelor de calitate, manageri ai companiilor de audit şi consultanţă.
Participanţii vor face cunoştinţă cu cele mai rezultative metodele de elaborare a produselor şi administrarea calităţii acestora, exemple de implementare a management-ului calităţii în cadrul întreprinderilor autohtone şi din străinătate.
Menţionăm că, pe data de 13 aprilie 2011, cu începere de la 9.00, la CCI a RM (bd. Ştefan cel Mare 151, mun. Chişinău), cu susţinerea aceluiaşi proiect, va fi organizat seminarul “INCOTERMS şi contractele comerciale internaţionale: noile cerinţe 2011”. Agenţii economici interesaţi se pot înscrie până la data de 9 aprilie curent.
Informaţii suplimentare:
tel. 22-49-83,
e-mail: pascal@chamber.md
www.chamber.md