Nume
Parola
Vizualizări: 2382
Primăria Chişinău premiază cinci licee pentru eficienţă energetică
5 Aprilie 2011 — Până la începerea noului an şcolar, trei licee din Chişinău vor beneficia de înlocuirea integrală a geamurilor. Alte două instituiţii de învăţământ s-au ales cu premii băneşti, care vor fi investiţi în eficientizarea energetică a edificiilor. Asta fiindcă cele cinci licee au fost decernate în cadrul Concursului de eficienţă energetică, desfăşurat în cadrul proiectului european „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”. Iniţiativa este sprijinită financiar de Comisia Europeană, prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog).

Cele tei instituţii de învăţământ care s-au plasat pe primul loc la competiţia municipală de eficienţă energetică sunt: Liceul „Ion Creangă”, liceul „Onisifor Ghibu” şi liceul „Tudor Vladimirescu”. În total, vor fi înlocuite apr. 600 de geamuri şi vor fi instalate termopane. Totodată, liceele „A. I. Cuza” şi „Minerva”, care s-au clasat pe locurile II şi, respectiv III, vor beneficia de premii în valoare de 5000 şi 3500 Euro, cu destinaţie de îmbunătăţire a eficienţei energetice în sediile unde activează.

Cele 5 licee câştigătoare au fost selectate din totalul de 34 care au aplicat la concurs, în perioada 15 noiembrie 2010 – 20 ianuarie 2011. Dosarele de participare au inclus: informaţii generale despre instituţia publică; chestionar; eseu „energetic”: descrierea practicii (practicilor) pozitive privind eficientizarea consumului de energie; alte materiale care confirmă experienţa şi profesionalismul în domeniul menţionat, cum ar fi studii, premii, broşuri, articole, etc. Toate dosarele depuse au fost examinate de o comisie formată din experţi independenţi, dar şi reprezentanţi ai administraţiei capitalei, ţinând cont de următoarele criterii:

• Contribuţia comunităţii la efortul depus de administraţia instituţiei în acţiunile de creare a condiţiilor de reducere a consumului de energie
• Numărul ideilor (practicilor) generate la nivelul instituţiei cu impact direct sau indirect asupra eficientizării consumului de energie
• Numărul practicilor nemijlocit implementate până în acest moment
• Acţiuni de informare a elevilor şi personalului instituţiei pe marginea subiectului eficienţei energetice: ore educative, materiale promoţionale, seminarii, traininguri, concursuri, etc.
• Iniţiative de monitorizare şi cuantificare a rezultatelor acţiunilor întreprinse
• Existenţa unor planuri sau programe de acţiuni viitoare orientate spre eficientizarea consumului de energie

Totodată, membrii Comisiei de evaluare au efectuat vizite în teren şi au evaluat la faţa locului performanţele în domeniul economisirii energiei la şcolile participante. Din Comisie au făcut parte:

• Gabriela Ciumac, manager de proiect, primăria Chişinău – preşedinta Comisiei de evaluare;
• Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, primăria Chişinău;
• Lilian Carp, şeful Cabinetul primarului general al municipiului Chişinău;
• Natalia Lipca, consilieră a primarului general al municipiului Chişinău;
• Gheorghe Stamate, manager de proiect, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova;
• Ecaterina Fabian, cercetător, proiectul „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”.

Până în luna mai curent, urmează a fi întocmit caietul de sarcini, după care va fi anunţată licitaţia pentru selectarea companiei care va îndeplini lucrările de înlocuire a geamurilor celor trei licee decernate cu premiul mare.

Un Concurs similar de eficienţă energetică este desfăşurat şi în Sevastopol. Proiectul european mai cuprinde şi o importantă componentă de educaţie publică, diseminare de practici pozitive şi consultări între autorităţile municipale şi populaţia capitalei. Educaţia de utilizare eficientă a energiei va oferi auditoriului interesat din RM istorii de succes din spaţiul comunitar european şi statele vecine, selectate de către partenerii primăriei Chişinău şi IDIS „Viitorul” în acest proiect – Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi Universitatea din Marmara (Turcia). De asemenea, echipa proiectului va participa la târguri de eficienţă energetică în Chişinău şi Sevastopol, unde vor fi prezentate tehnologii deopotrivă inovatoare şi econome.