Nume
Parola
Vizualizări: 1694
Republica Moldova, similar ţărilor UE, va avea manageri specializaţi în eficienţă energetică
Chisinau, 4 Aprilie 2011 — Luni, 4 aprilie 2011, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a dat startul primei etape a Programului de instruire a specialiştilor în domeniul eficienţei energetice, surselor de energie alternativă şi regenerabilă - EUREM. Proiectul „EUREM” constituie o premieră pentru Republica Moldova, iar prin semnarea, astăzi, a memorandumului de colaborare, ţara noastră s-a alăturat altor 12 state, membre ale UE, în care de desfăşoară acest program.
La ceremonia oficială de lansare a proiectului „EUREM” au participat: E. S. Dr. Berthold Johannes, Ambasador al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, membri ai Guvernului RM, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale în RM, ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor de învăţământ superior, agenţi economici ce activează în domeniu.
În deschiderea evenimentului, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a menţionat că eficienţa energetică este una dintre problemele stringente ale RM. „Utilizând raţional resursele tradiţionale de energie, precum şi pe cele regenerabile, companiile autohtone îşi vor spori competitivitatea. Este necesar să avem specialişti bine pregătiţi în domeniu, care să propună soluţii viabile atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. Participanţii la program vor fi instruiţi conform standardelor europene, vor fi atestaţi şi vor primi certificate recunoscute în UE. Ulterior, ei vor deveni formatori, instruind, la rândul lor, alte persoane. În felul acesta, vom crea o bază durabilă pentru dezvoltarea în continuare a acestui proces”.
E. S. Dr. Berthold Johannes, Ambasador al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, a spus că, în contextul măririi preţurilor la energie, precum şi din cauza situaţiei geopolitice instabile din statele ce dispun de resurse energetice tradiţionale, economisirea energie este o prioritate nu doar pentru RM. „În urma implementării politicilor durabile de eficienţă energetică, RM va reduce dependenţa de sursele energetice externe, precum şi influenţa negativă asupra mediului. Întreprinderile, eficientizând consumul de energie, vor face economii pe care le pot reinvesti în dezvoltarea business-ului. Pentru aceasta este necesar de a avea o echipă de specialişti de înaltă calificare. RM este prima ţară din afara Uniunii Europene în care va fi implementat proiectul „EUREM”.
În acelaşi context, Ilarion Popa, viceministru al Economiei, a afirmat că lansarea proiectului „EUREM” este un eveniment important pentru întreaga economie a ţării. „În RM a fost elaborat cadrul normativ ce va reglementa activitatea în domeniu. În prezent lucrăm asupra creării Agenţiei Naţionale de Eficienţă Energetică, după care va fi creat şi un fond care să prevadă resursele financiare necesare. O economie nu este competitivă, dacă intensitatea energiei este de câteva ori mai mare decât cea a ţărilor din UE”.
Proiectul „EUREM” constituie o premieră pentru Republica Moldova, având la bază experienţa europeană. El este realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a RM, cu susţinerea Ministerului Economiei, fiind finanţat de Guvernul Germaniei, prin intermediul Agenţiei de Colaborare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Comitetului de Est al Economiei Germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). În cadrul ceremoniei oficiale de lansare a proiectului, Ministerul Economiei, CCI a RM, GIZ şi Comitetul de Est al Economiei Germane au semnat un memorandum de colaborare.
Programul EUREM are drept obiectiv principal instruirea unui grup de specialişti conform standardelor europene, care, la rândul lor, vor pregăti viitorii manageri în domeniul eficienţei energetice, surselor de energie alternativă şi regenerabilă.
Proiectul se va desfăşura în perioada 2011 – 2014. În cadrul primei etape, va fi instruit un grup de 14 specialişti, care vor deveni formatori EUREM în Republica Moldova. Printre aceştia se numără specialişti de la diferite companii autohtone, reprezentanţi ai sectorului public, precum şi liber profesionişti. Managerii vor dispune de pregătirea teoretică şi practică necesară desfăşurării activităţii de elaborare, planificare, implementare şi gestionare a proiectelor de sporire a randamentului resurselor energetice, atât în sectorul public, cât şi privat. Instruirea prevede şi un stagiu practic în Germania.
În cadrul celei de a II-a etape, cei 14 formatori îşi vor împărtăşi experienţa cu grupele următoare de participanţi.
În total, pe parcursul perioadei menţionate se preconizează să fie instruite peste 60 de persoane.
Problema securităţii energetice fiind una stringentă pentru Republica Moldova, CCI a RM speră că specialiştii pregătiţi în cadrul programului „EUREM” vor oferi soluţii utile şi fezabile agenţilor economici şi gospodăriilor din Republica Moldova.
Pe parcursul ultimilor ani, Camera de Comerţ şi Industrie a RM, împreună cu parteneri din Germania, a realizat mai multe programe importante, destinate susţinerii agenţilor economici autohtoni. La momentul actual, la CCI a Moldovei derulează circa 10 proiecte susţinute de Germania.
www.chamber.md