Nume
Parola
Vizualizări: 1748
Oameni de afaceri din Danemarca sunt interesaţi să facă investiţii în RM
25 Martie 2011 — Întreprinzători din Danemarca sunt interesaţi să facă investiţii în economia Republicii Moldova, în special în sectoarele agricol şi energie alternativă, a afirmat ES Michael Sternberg, Ambasador al Danemarcei în România, joi, 24 martie 2011, în cadrul unei întrevederi cu vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Vladimir Didilica.
„Am putea realiza în comun mai multe proiecte. În acest sens, pentru a facilita relaţiile de colaborare dintre mediile de afaceri din ţările noastre, a informa agenţii economici despre oportunităţile de colaborare, în toamna anului curent preconizăm să desfăşurăm Ziua Danemarcei în Moldova, ce va fi însoţită de un forum economic, la organizarea căruia solicităm sprijinul CCI. Mai multe companii din Danemarca ar dori să-şi extindă afacerea şi pe piaţa RM, creşterea animalelor, agricultura, producerea biogazului, energie electrice prin utilizarea instalaţiilor eoliene – sunt doar câteva domenii atractive pentru investitorii din Danemarca”, a spus ES Michael Sternberg.
Vicepreşedintele CCI a RM, Vladimir Didilica a făcut o prezentare succintă a oportunităţilor investiţionale din ţara noastră, inclusiv a celor din cadrul Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale. Republica Moldova are bune relaţii de colaborare atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu statele membre ale CSI, acest fapt fiind avantajos pentru investitori. „CCI este deschisă pentru colaborare, apreciind propunerile practice exprimate în cadrul întrevederii de astăzi, care va pune bazele unei cooperări mai profunde, în vederea susţinerii businessmenilor din ambele state”, a menţionat vicepreşedintele CCI.
Menţionăm că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2010, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Danemarca a înregistrat suma de 11,3 mil USD, în scădere cu 3,08 %, faţă de 2009, ca rezultat al micşorării importului de mărfuri din această ţară.
În 2010, exportul de mărfuri din RM pe piaţa Danemarcei a constituit 296,7 mii USD, majorându-se cu 63,56 % faţă de 2009, iar importul a însumat 11 milioane USD, micşorându-se cu 4,13 % în raport cu 2009.
www.chamber.md