Nume
Parola
Vizualizări: 2966
Civilii trebuie protejaţi în timpul operaţiunii militare în Libia
Londra, 18 Martie 2011 — Azi Amnesty International a îndemnat părţile conflictului să acorde o atenţie deosebită protejării populaţiei civile din Libia. Organizaţia a lansat un apel, după ce Consiliul de Securitate al o­nU a adoptat rezoluţia nr.1973, care a dat drumul operaţiunii militare a forţelor internaţionale.

„Noi salutăm faptul că rezoluţia nr.1973 a Consiliului de Securitate al o­nU pune accent principal pe protejarea persoanelor civile din Libia. Totodată, noi îndemnăm toate părţile conflictului, inclusiv şi toate posibile forţe din exterior care vor acţiona sub egida Consiliului de Securitate al o­nU, să pună protejarea civililor mai presus oricăror altor considerări,” a declarat Claudio Cordone, director principal pentru programe de cercetare şi regionale Amnesty International.

„Este absolut necesar ca forţele libiene şi cele care se pot implica în acest conflict să respecte legea războiului.”

De asemenea, organizaţia a cerut toate părţile să asigure tuturor oamenilor care vor să părăsească ţara, posibilitatea de a se deplasa în securitate la hotare. Pe lângă aceasta, organizaţia îndeamnă ca cei care părăsesc Libia să fie lăsaţi să între fără obstacole în orice ţară în care vor reuşi să ajungă, şi ca aceştea să nu fie discriminaţi.

Ieri Consiliul de Securitate al o­nU a adoptat rezoluţia nr.1973 cu zece voturi „pentru” şi cinci abţineri. Rezoluţia respectivă permite ţărilor-membre să ia toate măsurile necesare, în afară de ocupare cu armate străine, pentru a proteja civilii din Libia şi raioanele în care trăiesc aceştea, de la posibile atacuri.

SFÎRŞIT/

Document public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Secretariatul Internaţional, Amnesty International, str. 1 Easton, Londra WC1X 0DW, MB www.amnesty.org

Amnesty International Moldova
Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66.
Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md

[Русский]: http://amnesty.md/news/news.php?ln=ru&id=342&