Nume
Parola
Vizualizări: 1801
Participanţii la proiectul „Recalificarea personalului militar din RM” au început studiile
Chisinau, 1 Martie 2011 — Marţi, 1 martie 2011, la Chişinău, Cahul şi Ungheni au demarat cursurile de recalificare profesională pentru circa 120 de militari care îndeplinesc serviciul prin contract şi ofiţeri în rezervă, organizate în cadrul fazei a II-a a proiectului „Recalificarea personalului militar din Republica Moldova”. Participanţii la proiect sunt instruiţi în unul din domeniile: administrarea business-ului mic şi mijlociu, tehnologii informaţionale, limba engleză, limba franceză.
La Chişinău, primul modul din cursul de administrare a business-ului mic şi mijlociu, la care iau parte 14 persoane, este predat de Angela Solcan, conf. univ., dr. decan al Facultăţii Business şi Administrarea Afacerilor a Academiei de Studii Economice din Moldova. În cadrul primei ore, trainerul le-a vorbit participanţilor despre cadrul legislativ ce reglementează activitatea de întreprinzător în RM, ce este IMM, riscurile şi avantajele deschiderii propriei afaceri.
Referindu-se la necesitatea derulării unui asemenea proiect, Angela Solcan a menţionat că participanţii sunt persoane tinere, cu potenţial, care pot să iniţieze o afacere, creând locuri de muncă nu doar pentru sine. „Luând parte la cursul respectiv, ei îşi vor schimba viziunea faţă de afaceri, vor afla cum să gestioneze corect propria întreprindere”.
La rândul său, Victor Hapco, participant, consideră că este util acest curs. „Am 20 de ani experienţă în domeniul militar. De jumătate de an am iniţiat propria afacere în domeniul transportului. Vreau să-mi îmbogăţesc cunoştinţele în drept, contabilitate, pentru că vreau să-mi extind afacerea. Profesorul este bine pregătit şi îşi împărtăşeşte experienţa cu bunăvoinţă”.
Galina Fomenco, o altă participantă la curs, a spus că participă la proiect pentru a-şi reînnoi cunoştinţele în domeniul economic. „Iniţierea unei afaceri presupune riscuri, de aceea doresc să preiau experienţa celor care au deja o întreprindere”, a accentuat interlocutoarea.
Cursurile vor avea loc până în iunie.
Proiectul „Recalificarea personalului militar din Republica Moldova" a fost semnat de Guvernul RM şi OSCE, în iunie 2010, iar Camera de Comerţ şi Industrie şi Academia de Studii Economice au fost selectate pentru a-l implementa.
Proiectul are scopul de a oferi asistenţă militarilor care îndeplinesc serviciul prin contract şi ofiţerilor în rezervă pentru ca aceştia să fie reintegraţi mai uşor social şi profesional.
În prima etapă, 74 de persoane au absolvit cursurile de recalificare, obţinând Diplomă de calificare profesională suplimentară. În total, în cadrul proiectului, în perioada septembrie 2010 - decembrie 2011, vor fi instruite 300 de persoane.
La proiect pot aplica foşti ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale, Serviciului de Grăniceri şi Departamentului Trupelor de Carabinieri.
www.chamber.md