Nume
Parola
Vizualizări: 2906
Ce trebuie să facem pentru a ajusta indicaţiile geografice şi denumirile de origine ale produselor agroalimentare la cerinţele UE
21 Februarie 2011 — Grupul de lucru pe agricultură şi dezvoltare regională al Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană va prezenta marţi, 22 februarie, ora 15:00, o serie de recomandări pe domeniul ajustării indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine ale produselor agroalimentare la cerinţele UE. Or, această problemă reprezintă un aspect sensibil în procesul nostru de negocieri cu Uniunea Europeană şi necesită adoptarea unei poziţii comune atât din partea factorilor guvernamentali, cât şi din partea societăţii civile. Conferinţa de presă va avea loc la etajul doi al sediului IDIS „Viitorul”, situat pe str. Iacob Hîncu 10/2. Vorbitori la eveniment vor fi:

• Ion Perju, expert asociat, IDIS „Viitorul”
• Tudor Robu, Şeful Direcţiei Marketing şi relaţii internaţionale, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Recomandările reprezintă produsul unei mese rotunde la care au participat funcţionari ai administraţiei publice centrale şi locale, experţi independenţi, lideri de ONG, reprezentanţi ai mediului de afaceri, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă. Formatul a fost unul închis, anume pentru a favoriza o comunicare sinceră şi o discuţie pe aspecte tehnice. Recomandările finale au fost adoptate prin votul participanţilor. Anume acest mecanism permite surprinderea celor mai vulnerabile chestiuni de pe agenda ajustării indicaţiile geografice şi denumirilor de origine ale produselor agroalimentare la cerinţele UE.

Urmează să se producă încă alte trei mese rotunde între experţi, urmate de conferinţe de presă. Doritorii de a participa la discuţiile între experţi, off-the-record, se vor putea curând înregistra pe site-ul oficial al proiectului. Provizoriu, acreditarea are loc prin intermediul site-ului www.viitorul.org.

Pe lângă grupul de lucru pe agricultură şi dezvoltare regională, Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană mai include altele două: vize, frontiere şi Transnistria; comerţ, servicii, concurenţă. Mecanismul de adoptare a deciziilor este similar, şi şi-a demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Macedonia. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.